Σε πλήρη αλλαγή του τραπεζικού τοπίου στη χώρα μας οδηγούν οι εξελίξεις, που δρομολογούνται – όπως φαίνεται – με αρχή την ΕμπορικήΤράπεζα.

Ήδη, η Εθνική επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο, ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Γάλλους της Credit Agricole, οι οποίες, όμως, χαρακτηρίζονται από τη νέα διοίκηση ως «πρώιμες».

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για την ίδια τράπεζα συζητούν τόσο η Alpha Bank, όσο και η Eurobank.
Ρόλο – κλειδί, πάντως, στις όποιες αλλαγές θα παίξουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Κι αυτό, γιατί οι διοικήσεις όλων των τραπεζών περιμένουν τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης διαδικασίας για να κινηθούν κατάλληλα.

Οι εξελίξεις και οι ανακατατάξεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, καθώς τόσο στα τραπεζικά επιτελεία, όσο και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμούν ότι αμά τη επιστροφή από τις διακοπές, δηλαδή προς το τέλος Αυγούστου, θα εκκινήσουν οι όποιες διαδικασίες.

Άλλωστε, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές δεν αφορούν μόνο στις εν Ελλάδι μητρικές, αλλά και στις θυγατρικές των τραπεζών μας κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο και η δήλωση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτη Θωμόπουλου, από το συνέδριο του Economist, ότι «ανοίγει ο δρόμος για συγχωνεύσεις, όχι μόνο για τις μικρές αλλά και για τις μεγάλες τράπεζες», με τις πρώτες κινήσεις – σύμφωνα με τον ίδιο – να αναμένονται μέχρι το τέλος της φετινής
χρονιάς.