Το Βερολίνο επιμένει να αντιτίθεται στην πρόταση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο διάδοχος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να συμβάλλει απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αφού η επιτήρηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων των κρατών- μελών της ΕΕ θα συνεχίσει να επιτελείται σε εθνικό επίπεδο, όπως ανέφερε μια κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο σήμερα.

«Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, έχουμε δηλώσει ότι το σημερινό σύστημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν η επιτήρηση γίνεται ταυτόχρονα από τα κράτη- μέλη», είπε η πηγή αυτή.

Σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, η πηγή αυτή εκτίμησε ότι υπάρχουν ήδη επαρκή εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι το Βερολίνο δεν βλέπει την ανάγκη να συζητηθούν νέα μέτρα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την Ελλάδα η πηγή αυτή επισήμανε ότι οι επιθεωρητές της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) δεν έχουν επιστρέψει ακόμη και άρα «είναι εντελώς αδύνατο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να δράσουν χωρίς να έχουν λάβει γνώση» της κατάστασης.