Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, στην οποία προανήγγειλε την κάθοδο της τρόικας στην Κύπρο, αποτελεί το βασικό θέμα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» έχει τίτλο «Δευτέρα πιάνει δουλειά η Τρόικα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και το ξεσκόνισμα της κυπριακής οικονομίας. Επίσης, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει μετατρέψει σε «σάκο του μποξ» τον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο δεν χάνει την ευκαιρία να τον αφήνει εκτεθειμένο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στην εποχή της Τρόικα από χθες η κυπριακή οικονομία» έχει τίτλο η εφημερίδα «Σημερινή», η οποία γράφει ότι έρχονται τη Δευτέρα οι τροϊκανοί στη Λευκωσία και σημειώνει ότι οι συντεχνίες φοβούνται την επόμενη μέρα των μέτρων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ποσό δανεισμού υπολογίζεται στα 10 δις. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών του κράτους. Το ποσόν αυτό, σημειώνεται, αναλογεί σε ποσοστό της τάξης του 55% επί του ΑΕΠ.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Και τώρα στα χέρια τους» γράφει πως η Κύπρος βρίσκεται επίσημα από χθες στον μηχανισμό και στο ΔΝΤ. Η εφημερίδα προβάλει δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι θα αποφύγουμε τους σκληρούς όρους, ενώ σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Πούτιν είναι θετικός για νέο δάνειο. Τέλος προσθέτει ότι η Blackrock μπαίνει στις κυπριακές τράπεζες.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Πιάνει δουλειά η Τρόικα γράφει ότι τη Δευτέρα φθάνει στη Λευκωσία το πρώτο κλιμάκιο και σημειώνει ότι η Λευκωσία πήγε για light μνημόνιο και πήρε full, με δανειοδότηση κατά 66% από τον μηχανισμό στήριξης και 33% από το ΔΝΤ.

Η εφημερίδα γράφει ότι η πρόθεση του προέδρου Χριστόφια να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης σε περίπτωση εξασφάλισης δανείων από Ρωσία και Κίνα, προκάλεσε αρνητικά σχόλια σε κοινοτικούς κύκλους. Επίσης τονίζεται το γεγονός ότι η Λευκωσία εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί η Κύπρος.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Όχι σε λογικές σκληρής λιτότητας» γράφει ότι την ερχόμενη βδομάδα έρχεται κλιμάκιο της τρόικας για να εξετάσει τις ανάγκες των τραπεζών και τα δημόσια οικονομικά. Η εφημερίδα αναφέρεται σε πληροφορίες από τη Ρωσία σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην παραχώρηση δεύτερου δανείου στην Κύπρο ή/και να παρατείνει την αποπληρωμή του πρώτου δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που παραχωρήθηκε στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο για να προστατεύσει τα συμφέροντα των ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών που βρίσκονται στο νησί.