Η Γερμανία προτίθεται να επικυρώσει το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και το ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) μετά τις δευτερεύουσες παραχωρήσεις που έκανε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τη φορολογία επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ωστόσο, η Μέρκελ αρνήθηκε να κάνει την παραμικρή παραχώρηση αναφορικά με το πλέον ακανθώδες θέμα σήμερα στην Ευρώπη, το πιθανό μοίρασμα των χρεών, όπως έχουν ζητήσει οι Πράσινοι, οι οποίοι τάσσονται υπέρ ενός ειδικού «ταμείου αποπληρωμής», το οποίο θα αναχρηματοδοτεί και θα απαλείφει το χρέος που υπερβαίνει το 60%του ΑΕΠ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

«Στο σύνολό του είναι ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσα κάλλιστα να υπερασπιστώ ενώπιον των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για να προωθήσω την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SDP Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Από την έναρξη της κρίσης του ευρώ, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες πάντοτε στήριξαν την κυβέρνηση της Μέρκελ στις δύσκολες κι αποφασιστικές ψηφοφορίες. Στην παρούσα δε, φάση, καλούνται επιτακτικά από τους αντιπάλους τους να το πράξουν έπειτα από τα θριαμβευτικά αποτελέσματά τους σε μία σειρά τοπικών εκλογών, αλλά ιδίως μετά τη νίκη του αδελφού τους Σοσιαλιστικού κόμματος στη Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Οικολόγων Τζεμ Εζντεμίρ επεσήμανε πως η κυβέρνηση «έκανε ένα βήμα» προς την κατεύθυνση των Πρασίνων. Επιπλέον, ο οικολόγος ηγέτης δήλωσε πως η Μέρκελ «αποποιήθηκε μία στρατηγική της αποκλειστικής λιτότητας» και έκανε κάποιες παραχωρήσεις ως προς την ανάπτυξη.

Η Μέρκελ έχει μεγάλη ανάγκη από την ψήφο της αντιπολίτευσης για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο για να εγκριθεί το Σύμφωνο, αλλά και το ΕΜΣ, το οποίο θα μπορέσει να τεθεί άμεσα σ’ εφαρμογή για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

Η έγκριση θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις 29 Ιουνίου, καθ’ υπέρβαση του όχι που έχει αντιτάξει το κόμμα Ντι Λίνκε, απόφαση που επαναβεβαιώθηκε σήμερα.