Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 17:30 τοπική ώρα (18:30, ώρα Ελλάδας) το αποτέλεσμα των λογιστικών ελέγχων που διεξήγαγαν οι εταιρείες Roland Berger (Γερμανία) και Oliver Wyman (ΗΠΑ) και θα επιτρέψουν να καθορίσει το ύψος των αναγκών των ισπανικών τραπεζών μετά τη συμφωνία για το δανεισμό της χώρας από την ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

«Ο υφυπουργός Οικονομίας Φερνάντο Χιμένεθ Λατόρε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Φερνάντο Ρεστόι θα παρουσιάσουν σήμερα το απόγευμα τα αποτελέσματα των ανεξάρτητων ελέγχων για το ισπανικό χρηματοοικονομικό σύστημα», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Οι έλεγχοι αυτοί, που διεξήχθησαν με ανεξάρτητο τρόπο, αναμένεται να οδηγήσουν στο να γίνουν δύο διαφορετικές εκτιμήσεις, η μια εκ των οποίων θα γίνει από την κυβέρνηση και η άλλη από τις εταιρίες.

Η Μαδρίτη αναμένεται να υποβάλει κατόπιν το επίσημο αίτημά της για την δανειοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συγκέντρωση του Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στο Λουξεμβούργο στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι αγορές ανυπομονούν να μάθουν ποιο θα είναι το ύψος της «διάσωσης» των ισπανικών τραπεζών από την ευρωζώνη. Ο ισπανικός χρηματοοικονομικός τομέας είχε πληγεί από την κρίση των ακινήτων το 2008.

Το Γιούρογκρουπ είχε συμφωνήσει την 9η Ιουνίου να παράσχει στη χώρα οικονομική βοήθεια έως και 100 δισ. ευρώ αλλά η Μαδρίτη δεν έχει ακόμη υποβάλλει επίσημα αίτημα για το σκοπό αυτό, αφού περίμενε την ολοκλήρωση των λογιστικών ελέγχων.

«Η αγορά έκανε πρόβλεψη για έναν αριθμό από 60 ως 70 δισ. ευρώ», εκτίμησε ο μεσιτικός οίκος Renta4, ενώ οι αναλυτές του Bankinter ανέφεραν ότι «αναμένουμε έναν αριθμό στο εύρος 60-80 δισ. ευρώ».