Η ευρωζώνη δέχεται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να διαμορφώσει ταχύτατα το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας και να αποτρέψει την μετάδοση της κρίσης χρέους, έπειτα από τη σύνοδο της Ομάδας G20, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις για μία τέτοια απόφαση.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για έναν μαραθώνιο συναντήσεων, που θα κορυφωθεί με την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 28-29 Ιουνίου.

Σήμερα, στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν οι διευθυντές των υπουργείων Οικονομικών. Αύριο είναι η σειρά των προϊσταμένων τους υπουργών, οι οποίοι θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο, πριν από τη μίνι σύνοδο της Παρασκευής με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες», είπε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στους δημοσιογράφους από τη σύνοδο της G20, την ώρα που η χώρα του βλέπει τα επιτόκια δανεισμού της από τις αγορές να έχουν ξεπεράσει το 6% για τα δεκαετή της ομόλογα, ενώ αυτά των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας ξεπέρασαν το 7%.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μόντι τόνισε πως η ζώνη ευρώ «εξετάζει» το να χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αγορά ομολόγων των πιο ευάλωτων χωρών στην δευτερογενή αγορά, προκειμένου να καταπολεμήσει την άνοδο των επιτοκίων στην αγορά ομολόγων που καταρρακώνουν οικονομικά την Ισπανία και την Ιταλία.

Η κύρια ιδέα είναι «να ενισχυθεί η σταθερότητα στην ζώνη του ευρώ μέσα από μηχανισμούς που θα μπορούν να επιτρέπουν να επιβραβεύονται οι χρηστές χώρες, φροντίζοντας ώστε εκείνες που έχουν ρυθμίσει τα δημοσιονομικά τους, όπως η Ιταλία» θα μπορούν να επωφεληθούν από «επίπεδα spread λιγότερο ανώμαλα», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), τόνισε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως αυτή η περίπτωση θα είχε μάλλον το αποτέλεσμα μιας «χρηματοοικονομικής παρακεταμόλης»–ενός φαρμάκου που ανακουφίζει, αλλά δεν θεραπεύει.

Σε περίπτωση που το ΕΤΧΣ είχε ενεργοποιηθεί πλήρως θα ήταν η πρώτη φορά που θα γινόταν τέτοια παρέμβαση στις αγορές, υποκαθιστώντας την ΕΚΤ, η οποία αν και μπορεί να το πράξει, τις τελευταίες εβδομάδες δεν επεμβαίνει.

Η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στην μίνι σύνοδο της Παρασκευής, της οποίας το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι να κατορθώσουν οι τέσσερις ατμομηχανές της Ευρώπης να προσεγγίσουν τις θέσεις τους πριν την σύνοδο κορυφής, τονίζει ο ιταλικός Τύπος.

Πριν γίνει αυτό, η ευρωζώνη καλείται να αμβλύνει τις επιφάνειες στο σχέδιο για την παροχή βοήθειας στον ισπανικό τραπεζικό τομέα, μία αποστολή που έχουν αναλάβει οι υπουργοί Οικονομικών, ενώ η Μαδρίτη πρόκειται να καταθέσει επισήμως αίτημα για βοήθεια από τους εταίρους της αύριο κατά τη σύνοδο του Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωμάτη που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Το αίτημα θα κατατεθεί μετά τη δημοσίευση της ανεξάρτητης αξιολόγησης των Ισπανικών τραπεζών από τις εταιρίες Roland Berger και Oliver Wyman.