Με ποιες δαπάνες οι φορολογούμενοι μειώνουν το φόρο

Οδηγίες της τελευταίας στιγμής για να γλιτώσετε φόρους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:16
20/06/2012
Με ποιες δαπάνες οι φορολογούμενοι μειώνουν το φόρο
8
loading

Οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λήγουν στις 16 Ιουλίου, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης για όσους υποβάλουν χειρόγραφα τις δηλώσεις τους.

Περίπου δύο εβδομάδες πριν την λήξη της πρώτης καταληκτικής προθεσμίας περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση φορολογία εισοδήματος.

Παρακάτω παρατίθενται διευκρινήσεις (ερωτήσεις - απαντήσεις) σχετικές με τα στοιχεία που πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για δικαιολογήσουν εισοδήματα, αλλά κυρίως για να μειώσουν το φόρο.

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τις δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων;
Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων απαιτείται βεβαίωση από την τράπεζα, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας (αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση), ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό μόνο των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε και κατέβαλε αυτός μέσα στο έτος 2011, καθώς και το έτος σύναψης του δανείου. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, τα δικαιολογητικά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο για τυχόν έλεγχο.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη δαπάνη ενοικίου;
Αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του, ή υπεύθυνη δήλωση του ενοικιαστή για το ποσό που κατεβλήθη μαζί με τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους κατέβαλε το ενοίκιο και ο αριθμόςτου φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών. Ποσοστό 10% της δαπάνης ενοικίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, μειώνει τον συνολικό φόρο.

Τι ισχύει για τα ασφάλιστρα ζωής;
Απαιτείται απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου.

Επίσης, τα στοιχεία του συμβαλλομένου και των ασφαλιζόμενων προσώπων, καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία της σχετικής σύμβασης.

Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια, μειώνει τον συνολικό φόρο. Το ποσό της δαπάνης μειώνει τον φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

Ποιες άλλες δαπάνες μειώνουν τον φόρο;
Αποδείξεις απαιτούνται για δαπάνες διδάκτρων (έκπτωση 10% από τον φόρο με μέγιστο ποσό μείωσης φόρου τα 1.000 ευρώ), ασφαλιστικές εισφορές (10% της δαπάνης μειώνει τον συνολικό φόρο), δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης (έκπτωση 10%, με μέγιστο ποσό μείωσης 3.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο), δωρεών, διατροφής, εγκατάστασης συστημάτων φυσικού αερίου και δαπάνες απόσβεσης του δημόσιου χρέους. Με εξαίρεση τις δαπάνες για την απόσβεση του δημόσιου χρέους (απαιτείται αποδεικτικό κατάθεσης ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδος ή άλλη τράπεζα) για τις οποίες η εφορία αναγνωρίζει έκπτωση φόρου 20%, σε όλες τις λοιπές φοροαπαλλαγές ισχύει έκπτωση 10% μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα.

Ποιες αντικειμενικές δαπάνες λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογουμένου;
- Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.

- Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ.

- Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων.

- Δαπάνη οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτου κ.λπ.

- Δαπάνες σκαφών αναψυχής.

- Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων.

- Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης.

- Στις προαναφερόμενες αντικειμενικές δαπάνες προστίθεται ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, που ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Ποιο ποσό κεφαλαίου προηγούμενων ετών που φορολογήθηκε ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τη φορολογία αναγνωρίζεται για την κάλυψη της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης;
Για την κάλυψη της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί κεφάλαιο προηγούμενων ετών προς ανάλωση, για όσα χρόνια ο ίδιος έχει στοιχεία που το αποδεικνύουν και εφόσον βέβαια αυτά γίνονται δεκτά από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Εξάλλου, για την κάλυψη της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης ο φορολογούμενος, φέροντας το βάρος της απόδειξης, μπορεί να επικαλεστεί πραγματικά εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή συναλλάγματος εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή του στην αλλοδαπή, δάνεια, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

Τα δάνεια που λαμβάνονται για αγορά, ανέγερση ή επισκευή κατοικίας δεν λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να ληφθούν υπόψη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar paulman1980

  πιο χαζό σύστημα φορολόγησης δεν πρέπει να υπάρχει. Εγώ βγάζω X πόσο και γουστάρω να τα ξοδέψω όλα και να σου φέρω αποδείξεις για όλα μου τα έξοδα ...δεν γίνετε να φορολογείται κάποιος να πληρώσει ένα πόσοστο από το εισόδημα του όταν αυτός το έχει πλέον ξοδέψει. Από τη στιγμή που έχω ξοδέψει όλα μου τα λεφτά σημαίνει ότι τα πήραν άλλοι και οπότε πρέπει αυτοί να φορολογηθούν αντί εμένα. Αυτό για μένα είναι το λογικό και αυτό που θα πρέπει να γίνει

 2. avatar Σκυλοπνιχτρης

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ? ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΜΕ ΠΑΙΔΙ, ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΠΕΙΝΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ. ΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΣΧΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣ. ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΦΟΥΜΑΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ, ΝΑ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ, ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ, ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΚΛΠ. ΘΕΕ ΜΟΥ ΣΕ ΕΚΛΙΠΑΡΩ, ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΥΤΕ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΣΑΝ ΚΙ ΕΜΕΝΑ Η ΚΑΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΑΚΟΜΗ.

  1. avatar giakoum

   Το βλεπες..το ψήφισες;

  2. avatar ArisPs

   Ναι έτσι κλαίγονται όλοι και μετά πάνε και ρίχνουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην κάλπη...

   1. avatar stergios

    εν μερη εχεις δικιο αλλα πιστεψε ,αυτοι που διαμορφωνουν την μοιρα μας ειναι οι κολλημενοι (κομματοσκυλα) καθως και αυτοι ανω των 50.
    οι πιο νεοι εχουν το κακο να κανουν αποχη και να λενε δεν θα αλλαξει και κατι αν παω να ψηφισω.
    και με αυτη την τακτικη αφηνουμε τους αχρηστους να διαλλεγουν το μελλον μας.αν πηγαινε να ψηφισει το 30-40% απο αυτους που εκαναν αποχη,δεν θα βγαζαμε τοσα χρονια μονοι μας τα ματακια μας.

   2. avatar Σκυλοπνιχτρης

    ΑΣΕ ΑΔΕΡΦΕ, ΕΡΙΞΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΧΟΛΗ ΣΟΥ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ "ΚΑΙ" ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΚΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ.

    1. avatar Ανετος

     GO HOME...

     1. avatar Σκυλοπνιχτρης

      ΠΗΡΕΣ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ. ΜΠΡΑΒΟ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει