Οι χώρες οι οποίες έχουν λάβει «πακέτα διάσωσης», όπως η Ελλάδα, δεν πρέπει να περιμένουν ότι οι όροι που τα συνοδεύουν μπορεί να χαλαρώσουν, ακόμη και αν αυτές οι χώρες βρεθούν αντιμέτωπες με λαϊκές αντιδράσεις, ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συγκέντρωση της επιχειρηματικής ομάδας του κόμματός της.

«Η Ευρώπη θα ληφθεί σοβαρά υπόψη μόνο εφόσον οι κυβερνήσεις τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας επίσης χαρακτηριστικά ότι «Η λιτότητα αυτή είναι αναγκαία για να αποτελεί το παράδειγμα για όλη την Ευρωζώνη».

Διαφορετική περίπτωση η Ισπανία

Η Άνγκελα Μέρκελ καλωσόρισε το αίτημα βοήθειας της Ισπανίας για ενίσχυση με 100 δις. ευρώ προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα και ανέφερε επίσης ότι, σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση στη Μαδρίτη πρέπει να καλύψει τους όρους που συνοδεύουν τη βοήθεια, οι οποίοι ωστόσο δεν θα είναι ανάλογοι με αυτούς που ισχύουν για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Παράλληλα, επανέλαβε για άλλη μία φορά την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγου σημειώνοντας ότι η Γερμανία θέλει μία ακόμη βαθύτερη ολοκλήρωση και αυτό θα ήταν το τελευταίο βήμα, όχι η αρχή.