Αποφάσεις, που ακυρώνουν η μία την άλλη, επιβράβευση των κατ΄ επάγγελμα μπαταχτσήδων, καθυστερημένοι έλεγχοι.
Ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος και – σχεδόν πάντα – προκαλεί με μαθηματική ακρίβεια το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Όταν, μάλιστα, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στη χάραξη οποιασδήποτε πολιτικής για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Στην περίπτωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και της φορολογικής πολιτικής, όλα αυτά, που μόλις περιγράψαμε, έχουν δυστυχώς απόλυτη εφαρμογή.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή να γίνουν – καθυστερημένα, χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος για αυτό – διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί αν όσοι έχουν αιτηθεί την υπαγωγή της επιχείρησής τους στο άρθρο 99 και οι 1.500 μεγαλύτεροι οφειλέτες του Δημοσίου, έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Ελλάδος την τελευταία διετία, εισπράττουν τόκους από το εξωτερικό και έχουν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία.

Δόθηκαν, επίσης, οδηγίες προς τις εφορίες για το πώς μπορούν να μπουν εμπόδια σε μεταφορά έδρας σε φορολογικούς παραδείσους.

Ανακοινώθηκε ακόμα ότι ο Γιώργος Ζανιάς θα έχει συνάντηση με τους εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει διασταυρώσεις οφειλετών, προσωρινοί έλεγχοι ΦΠΑ και έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι παρατείνει μέχρι τις 29 Ιουνίου -για πέμπτη φορά- την προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Από τη μία πλευρά, δηλαδή, δίνεται το στίγμα και η κατεύθυνση των αυστηρών ελέγχων και των διασταυρώσεων για όσους επιχειρούν να γλιτώσουν την πληρωμή χρεών από το Δημόσιο ή/και να φύγουν σε offshore και από την άλλη, εξακολουθούν να επιβραβεύονται οι κατ΄ επάγγελμα μπαταχτσήδες, αφού αυτοί είναι όσοι δεν έχουν ακόμα ρυθμίσει τα χρέη τους.

Δηλαδή, την ίδια μέρα, λαμβάνονται αποφάσεις, που η μία ακυρώνει την άλλη.Πώς θα συμμορφωθεί ο οποιοσδήποτε επιτήδειος και πώς θα πεισθούν οι πολίτες για την αυστηρότητα των ελέγχων και το δίκαιο της φορολογικής πολιτικής, όταν ταυτόχρονα δίνεται διαρκές συγχωροχάρτι σε όσους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους;

Για να μπορέσει να κλείσει η μαύρη τρύπα στα έσοδα απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, μέσω ριζικών ανατροπών στη δομή των μηχανισμού και όχι μέσω αποσπασματικών κινήσεων, που φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.