Η Ευρώπη κινείται ήδη με διαφορετικές ταχύτητες και αυτό θα γίνει ακόμα πιο έντονο την επόμενη περίοδο. Η εκτίμηση αυτή, που έχει διατυπωθεί πριν από λίγες ημέρες από την κυρία Μέρκελ στο γερμανικό κρατικό κανάλι, έχει πυροδοτήσει ερμηνείες για εναλλακτικές προτάσεις, που θα αφορούν τη λειτουργία της ευρωζώνης με δύο διαφορετικά νομίσματα που και τα δύο θα αναφέρονται στο ευρώ.

Όπως αναφέρει το Κεφάλαιο, το δεύτερο αυτό νόμισμα θα μπορεί να λειτουργήσει λογιστικά αλλά θα δίνει τη δυνατότητα μιας εσωτερικής υποτίμησης έναντι του ευρώ για οικονομίες που δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν. Ο ευρωπαϊκός Νότος και οι χώρες που βρίσκονται στο πρόγραμμα του EFSF και όσες άλλες πρόκειται να μπουν σ’αυτό, είναι κατά την αντίληψη της πρότασης αυτής οι υποψήφιοι για τη «δεύτερη ταχύτητα».

Σε τεχνικό επίπεδο, η λύση αυτή αντιμετωπίζεται ως προσωρινή, μέχρι την προσαρμογή των «απροσάρμοστων» στο νέο καθεστώς της ευρωζώνης.

Το «νόμισμα των φτωχών» της ευρωζώνης, το οποίο θεωρείται ότι θα λειτουργεί σε λογιστική μορφή, θα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ με μια σχέση σταθερή μεν, αλλά που θα μπορεί να κυμαίνεται σε ένα φάσμα αυξομειώσεων τέτοιο που να επιτρέπει την ομαλή και ελεγχόμενη εσωτερική υποτίμηση, η οποία θα συνοδεύεται από την αυστηρή εφαρμογή του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.