Η Ισπανία δεν έχει ακόμη ζητήσει χρηματοπιστωτική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, διαψεύδοντας ότι ασκείται οποιαδήποτε πίεση για να παροτρυνθεί η Μαδρίτη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Είναι πάντα σαφές ότι οι χώρες που (θέλουν να επωφεληθούν) της αλληλεγγύης υποβάλουν οι ίδιες το αίτημα. Έχουμε όλα αυτά που χρειάζονται για μια σταθερή εξέλιξη της ευρωζώνης», δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο ΕΤΧΣ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι.

«Τώρα εναπόκειται στις ενδιαφερόμενες χώρες να στραφούν προς εμάς. Αυτό δεν συνέβη μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου η Γερμανία δεν θα ασκήσει καμία πίεση οποιουδήποτε είδους», σημείωσε.

«Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει η ισπανική κυβέρνηση», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης σήμερα το πρωί η Μαδρίτη ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της για τις τράπεζές της και μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πάνω στο θέμα αυτό προβλέπεται να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Το Βερολίνο δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.