«Μέχρι το 2013 θα έχουμε αποπληρώσει το ΔΝΤ»

Για μεγάλο επίτευγμα έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:47
05/06/2012
«Μέχρι το 2013 θα έχουμε αποπληρώσει το ΔΝΤ»
6
loading

Τη σιγουριά του για την έγκαιρη αποπληρωμή των εναπομεινάντων χρεών της Τουρκίας προς το ΔΝΤ μέχρι τον Απρίλιο του 2013 εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως είπε, το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ, βάσει των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν 23,5 δισ. δολάρια το 2002, φέτος συρρικνώθηκε στο 1,7 δισ. δολάρια και τον επόμενο Απρίλιο θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο του ποσού.

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα σε μία «δύσκολη» γεωγραφία, η Τουρκία συνεχίζει ν' αναπτύσσεται σταθερά και δημοκρατικά».

«Είναι ξεκάθαρο πως όποια χώρα απομακρυνθεί από την περιφερειακή συνεργασία στον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια θα στερηθεί όχι μόνο την ευημερία, αλλά και την ηρεμία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια» υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Παρουσιάζοντας ορισμένα στοιχεία για τους δείκτες της τουρκικής οικονομίας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η τουρκική οικονομία, την τελευταία δεκαετία, αναπτύσσεται- κατά μέσο όρο- με ρυθμούς της τάξεως του 5,3%, σε ετήσια βάση.

«Αν αναλογιστεί κανείς την παγκόσμια οικονομική κρίση, ετήσια ανάπτυξη 5,3% είναι ένα σημαντικό επίτευγμα» τόνισε.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, το 2011 η Τουρκία ήρθε δεύτερη- μετά την Κίνα- σε ρυθμούς ανάπτυξης, με 8,5%.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ακόμη πως το 2002 το εθνικό εισόδημα της Τουρκίας ήταν 230 δισ. δολάρια και το 2011 «εκτοξεύτηκε» στα 772 δισ. δολάρια. Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλήν εισόδημα έφτασε τα 10.444 δολάρια, ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου αυξήθηκε σε 376 δισ. δολάρια (από μόλις 88 δισ. δολάρια το 2002) και τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τα 23,5 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2011 διαμορφώθηκαν στα 16 δισ. δολάρια.

«Κι ενώ τα οικονομικά στοιχεία για την τουρκική οικονομία θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί αρνητικά το 2009 εξαιτίας της σοβαρής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αντίθετα σήμερα είναι καλύτερα απ' ό,τι πριν από την κρίση» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει