Στα 146 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, επιβαρυμένα από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημιές από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ειδικά στο β’ 3μηνο ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ (οριακά υψηλότερα από τα 120 εκατ. ευρώ που εκτιμούσαν οι αναλυτές) έναντι 21 εκατ. ευρώ το προηγούμενο 3μηνο ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των ζημιών από διαπραγματευτικές πράξεις και της μη επανάληψης έκτακτων φόρων που επιβάρυναν το α’ 3μηνο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης δήλωσε ότι «παρά την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, τις έκτακτες επιβαρύνσεις από φόρους και τις σημαντικές απώλειες από την πτώση των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρος στο πρώτο 6μηνο ενός πολύ δύσκολου έτους, διατηρώντας υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, θωρακίζοντας, παράλληλα, τον ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις ενόψει της επιδείνωσης των επισφαλειών στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου προ προβλέψεων και διαπραγματευτικών ζημιών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, η οργανική κερδοφορία του Ομίλου αυξήθηκε κατά 6% απορροφώντας πλήρως έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, αποτιμητικές ζημιές και ιστορικά υψηλές προβλέψεις.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, η ανθεκτικότητα της οργανικής κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη δυναμική ανάπτυξη της Finansbank στην Τουρκία και τη σταθεροποίηση των οικονομικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη βελτιώνουν τις προοπτικές κερδοφορίας για το υπόλοιπο του έτους.

Η επίδοση του Ομίλου στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αποδεικνύει ότι η ισχυρή μας κεφαλαιακή βάση μπορεί να απορροφήσει τις επιπτώσεις ακραίων εξελίξεων στα μεγέθη επισφαλειών και της δημοσιονομικής συγκυρίας στη χώρα μας. Εν τούτοις, η παρούσα συγκυρία δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Γι’ αυτό, η προτεραιότητα του Ομίλου παραμένει η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων ρευστότητας και η διαρκής ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας. Η πρόσφατη, εξαιρετικά επιτυχημένη, έκδοση του 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 450 εκατ. ευρώ -η πρώτη από την εκδήλωση της κρίσης- ήταν ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες και το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί, τα πρώτα θετικά δείγματα της εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών και η θετική ανταπόκριση που βρίσκουν στην διεθνή κοινότητα, επιτρέπουν την προσδοκία ότι στο υπόλοιπο του έτους δεν θα επαναληφθούν τα ακραία φαινόμενα που σημάδεψαν το πρώτο εξάμηνο, με ανάλογες συνέπειες στην κερδοφορία των Τραπεζών».