Τη δημιουργία ενός ασθενούς ευρώ της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας προτείνει ο επικεφαλής του κινήματος των «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, το κόμμα του οποίου «πείθει» το 18,5% των Ιταλών, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Όπως ανέφερε, «η Μέρκελ μπορεί να κρατήσει το Μάρκο. Η Ευρώπη ήταν μια ωραιότατη ιδέα των διαφόρων Ντελόρ και Μπράντ, αλλά το σχέδιο απέτυχε, διότι συναντήθηκαν οικονομίες πολύ διαφορετικές, με ένα νόμισμα που δεν έπρεπε να είναι ενιαίο».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχασαν ήδη το 30% οικονομικής τους ισχύος, από τότε που εντάχθηκαν στο Ευρώ».

Σε σχέση με το κύμα αυτοκτονιών, που παίρνει και στην Ιταλία όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ο Γκρίλο τονίζει:

«Είναι απαράδεκτο, κάθε ημέρα να πέφτουν από τις ταράτσες, διότι δεν έχουν δουλειά και έχουν χρέη προς το δημόσιο. Kανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω, μόνος. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα δίκτυο αλληλεγγύης».

Για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, ο ιδρυτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων» πιστεύει ότι «το όνομά του δεν σημαίνει πια τίποτα».

«Ενώ έμοιαζε αιώνιος, τώρα, ο Μπερλουσκόνι θυμίζει προϊστορία. Δεν βάφεται πια, και δείχνει σαν τον ηλικιωμένο θείο του Καβαλιέρε», καταλήγει ο Γκρίλο.