Μαζικές εντολές ελέγχου εξαπολύει η εφορία

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο για τις επόμενες 15 μέρες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:28
18/04/2018
Μαζικές εντολές ελέγχου εξαπολύει η εφορία
7
loading

Ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξαπολύει φοροκυνηγητό, με μαζικές εντολές φορολογικού ελέγχου που στέλνει τις επόμενες 15 ημέρες σε φορολογούμενους με ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις. Ταυτόχρονα με την απειλή του ελέγχου, η ΑΑΔΕ καλεί τους ελεγχόμενους να σπεύσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις και να πληρώσουν την οφειλή εντός 30 ημερών για να έχουν έκπτωση σε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους έως 40%.

Ειδικότερα, μαζί με την εντολή ελέγχου οι ελεγχόμενοι θα λάβουν και μια επιστολή από τον προϊστάμενο της ελεγκτικής υπηρεσίας με την οποία θα ενημερώνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις για τις χρήσεις ή υποθέσεις για τις οποίες ελέγχονται μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις θα έχουν έκπτωση στα πρόστιμα ή τον πρόσθετο φόρο έως 40% με την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν την οφειλή εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, δίνει οδηγίες στους ελεγκτές να ανεβάσουν ταχύτητες και να ξεκινήσουν άμεσα να εκδίδουν και να στέλνουν εντολές φορολογικού ελέγχου σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σε πρώτη φάση και μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα φύγουν οι εντολές ελέγχου που είναι έτοιμες και εκκρεμεί η κοινοποίησή του.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή:

 • Η εντολή ελέγχου κοινοποιείται στον φορολογούμενο πριν την έναρξη του φορολογικού ελέγχου και σε κάθε περίπτωση εντός 5 εργασίμων ημερών από την έκδοσή της. Η κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης δύναται να διενεργηθεί και στη Δ.Ο.Υ. ή το Ελεγκτικό Κέντρο που την εξέδωσε, με τη συναίνεση του προσώπου προς το οποίο αυτή γίνεται. Με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης γνωστοποιείται στον φορολογούμενο, η δυνατότητα για υποβολή εκπροθέσμων φορολογικών δηλώσεων μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού καθώς και ο προβλεπόμενος περιορισμός των σχετικών προστίμων σε περίπτωση άμεσης εξόφλησης, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.
 • Εξαιρετικά στις περιπτώσεις πλήρους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου που γίνεται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, η εντολή ελέγχου κοινοποιείται στον φορολογούμενο από τον υπάλληλο ή τους υπαλλήλους που φέρουν την παραπάνω εντολή κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του φορολογουμένου.
 • Σε περιπτώσεις που εξαιτίας της φύσης της υπόθεσης ενδείκνυται η διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, θα εκδίδεται κατ' αρχήν εντολή για διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά - προληπτικός έλεγχος και, εφόσον απαιτείται, θα εκδίδεται στη συνέχεια εντολή φορολογικού ελέγχου για συγκεκριμένες φορολογίες και συγκεκριμένες φορολογικές περιόδους.
 • Στις περιπτώσεις φορολογικού ελέγχου από τα γραφεία των φοροελεγκτών η εντολή φορολογικού ελέγχου κοινοποιείται στον φορολογούμενο πριν από την έναρξη των ελεγκτικών ενεργειών και σε κάθε περίπτωση εντός 5 εργασίμων ημερών από την έκδοσή της.
 • Σε περιπτώσεις που με αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων ή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ακυρώνονται οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου για τυπικές πλημμέλειες και η σχετική υπόθεση αναπέμπεται στη Φορολογική Διοίκηση για επανάληψη διαδικασίας, εφόσον εκδοθεί εντολή ελέγχου σε εκτέλεση των αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων ή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, αυτή κοινοποιείται στον φορολογούμενο εντός 5 εργασίμων ημερών από την έκδοσή της.

Εκπρόθεσμες δηλώσεις

Η δυνατότητα για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης παρέχεται στον φορολογούμενο μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου, που εκδίδεται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. , στον οποίο διαβιβάζεται η πληροφοριακή έκθεση των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου (έκδοση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού) ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση για φορολογητέα ύλη που δεν έχει περιληφθεί στην εκδοθείσα οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού με τις συνέπειες που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, με την επιφύλαξη κοινοποίησης άλλης εντολής ελέγχου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Εφορία

  Παιδιά , αν ξέρει κάποιος πάω γκισέ τραπέζης με βιβλιάριο ανα χείρας κια πληρώνω ΔΕΗ -θεωρείται ηλεκτρονική πληρωμή ώστε να εκπίπτει;

 2. avatar Ellraiser

  Η φωτο και το βλεμα του ανθρωπου πισω απο το ταμειο τα λεει ολα.
  (Μια φωτο, χιλιες λεξεις).

 3. avatar criskalts- μέλος του συλλόγου ξεφωνημένων φτερούδων ελλάδος

  οι ελληνες δεν ειμαστε αυτη τη στιγμη διαθεσιμοι να μας ελεγξετε κυρια εφορια και κυριε πιτσιλισμενε....
  ασχολουμαστε αποκλειστικα με τα ιμια, τις σημαιες στα βραχακια του αιγαιου που βαζουμε, τις φιεστες/σοους των καραβαναδων μας
  και φυσικα ειμαστε καθηλωμενοι στις τηλεορασεις ολη μερα για να παρακολουθουμε τις ΄΄τουρκικες επιθεσεις στο αιγαιο΄΄
  .....καλλιτερα, παρτε μας απευθειας τα σπιτια μας και τους λογαριασμους μας με ενα κλικ.....στην κοσμαρα μας ειμαστε ετσι κι αλλιως.....χεχεχεχε

 4. avatar Ου να μου χαθείτε ελεεινοί ψηφόροι

  Ανατρίχιασα σε ΣΕΑ της μακεδονίας όπου είχαν σταματήσει
  εκδρομικά και έπεφτε χρήμα με το τσουβάλι απο τα περαστικά
  γιουρούκια , χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη.
  Τόσο μαύρο χρήμα πόσους κοπροΔΥ της περιοχής θα τάιζε,
  plus βολευτές της γειτονιάς και δε συμμαζεύεται.

 5. avatar γιατί….

  έφαγες κι'εσύ το παραμύθι της πρώτη φορά ηθικό πλεονέκτημα αριστεράς?Ποιόν νόμιζες ότι θα κυνηγήσουν?Τις offshore η τους μεγαλοεπιχειρηματίες φίλους τους που έφτιαχναν οι προηγούμενοι επί 30 τόσα χρόνια?Και μόλις έλθουν εκλογές θα σου πουλήσουν πάλι ...ελπίδα η ακόμα και διλλήματα και θα τα ξεχάσεις,αφού όλα αυτά απλά ενισχύουν την ιδεολογικοκομματική αγκύλωση.Ακόμα και μια υπόσχεση του βολευτή/κομματάρχη για μια θέση στο δημόσιο.....Και για να μήν παραξηγηθώ την είχα πατήσει κι'εγώ....

 6. avatar !!! ???

  Ρε λωποδύτες έχετε αφήσει όλες τις λίστες και τους βουλευτές σας με τα μαύρα χρήματα και κυνηγάτε τον κόσμο, δεν θα ξανα έρθουν εκλογές...

  1. avatar δεν μας ….ρε φίλε

   Ναι και όταν ξανάρθουν οι εκλογές θαλλάξεις το βρακί του μανωλιού

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει