Την έκθεση ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου που παρουσιάζει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης ως περισσότερο επιζήμια για τους φτωχούς αντέκρουσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ειδικότερα, σε άρθρο του κατόπιν πρόσκλησης στους Financial Times, ο Νικ Κλεγκ υποστήριξε ότι το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (Institute for Fiscal Studies, IFS) στην έκθεσή του υιοθετεί έναν «εντελώς αριθμητικό» ορισμό της δικαιοσύνης των μέτρων, παραθέτοντας ένα «στιγμιότυπο» των συνεπειών των φόρων και των παροχών σε μια οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

«Δεν μπορείς να μετρήσεις τη φτώχεια με ένα στιγμιότυπο διότι οι ζωές των ανθρώπων διαρκούν παραπάνω από ένα δευτερόλεπτο. Εάν θέλεις να μετρήσεις την αυθεντική δικαιοσύνη, η ερώτηση που πρέπει να κάνεις για την κυβερνητική πολιτική είναι, πώς αλλάζει την μελλοντική πορεία της ζωής των ανθρώπων; Πώς αυξάνει τις ευκαιρίες τους;»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το IFS επισήμανε στην έκθεσή του, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη, ότι τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και σε εργάσιμες ηλικίες χάνουν τα περισσότερα από τις αλλαγές στη φορολογική πολιτική και την πολιτική όσον αφορά τις συντάξεις που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Ιουνίου, ενώ όσοι κερδίζουν τα περισσότερα και δεν έχουν παιδιά χάνουν τα λιγότερα.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν εισηγήθηκε το σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών ένα μήνα αφότου οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανέλαβαν την διακυβέρνηση, υποσχόμενος να εκμηδενίσει σχεδόν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που φθάνει το 11%, μέσα σε πέντε χρόνια.

Η έκθεση του IFS αναμένεται να μειώσει ακόμα περισσότερο τη στήριξη των πολιτών στις περικοπές από 24% ως 40% στις δημόσιες δαπάνες, που σύμφωνα με συνδικάτα θα κοστίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.