Μόνο με την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων αποκαθίσταται η χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας νωρίτερα στο Συνέδριο των Φοροτεχνικών, στο Βερολίνο.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και στην Γαλλία προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, υποστήριξε ωστόσο ότι η Ευρώπη έχει δημιουργήσει τις θεσμικές προϋποθέσεις για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, την διευθέτηση της κρίσης χρέους και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κρατών – μελών ξεχωριστά αλλά και συνολικά της Ένωσης.

«Είμαι λοιπόν πεπεισμένος ότι η χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Αυτό όμως προϋποθέτει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, βήμα προς βήμα και με μακροπρόθεσμη προοπτική».

Νωρίτερα, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών «περίπλοκο», ενώ είχε ζητήσει από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δυσκολίες και είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου.