Ανακοπή της τάσης εκροής καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα σημειώθηκε τον Μάρτιο, με εισροή κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθαν στα 165,3 δισ. ευρώ έναντι 164,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 0,6% περίπου.

Σε ετήσια βάση τα υπόλοιπα των καταθέσεων τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά εμφανίζουν μείωση κατά 17,4%, καταγράφοντας απώλειες ύψους 33,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (από 199,2 δισ. ευρώ σε 165,3 δισ. ευρώ), ενώ σε επίπεδο τριμήνου, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2011, η μείωση φθάνει τα 8,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, απολογιστικά από τον Δεκέμβριο του 2010, οι απώλειες ξεπερνούν τα 44 δισ. ευρώ, με συνέπεια οι τράπεζες να στηρίζονται για την άντληση ρευστότητας στο ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσίευσε το Reuters, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό ρευστότητας (ELA), αυξήθηκε στο τέλος Ιανουαρίου κατά 16 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 54,04 δισ. ευρώ από 38,03 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στο τέλος Ιανουαρίου στα 73,37 δισ. ευρώ από 76,16 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011.

Πηγές από τις τράπεζες συνδέουν τη μικρή αύξηση των καταθέσεων με το ήρεμο πολιτικό κλίμα που επικράτησε τον Μάρτιο, το οποίο συνέβαλλε στη μικρή εισροή καταθέσεων από το εξωτερικό, αλλά και στην επιστροφή χρημάτων που ήταν τοποθετημένα σε θυρίδες.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή η περαιτέρω εξέλιξη των καταθέσεων συνδέεται με το αποτέλεσμα των εκλογών και τη διατήρηση σταθερού πολιτικού κλίματος την επομένη.

Η ερμηνεία για την εισροή καταθέσεων τον Μάρτιο επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σημαντική ενίσχυση κατά 2,7 δισ. των προθεσμιακών καταθέσεων που τηρούνται από τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προθεσμιακές καταθέσεις, που αποτελούν κύρια μορφή αποταμίευσης αυξήθηκαν στο τέλος Μαρτίου στα 83,5 δισ. από 80,8 δισ. τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας άνοδο κατά 3,3% παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αντίθετα πτωτικά κινήθηκαν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου από τα νοικοκυριά, που υποχώρησαν κατά 3,3% και διαμορφώθηκαν στα 49,1 δισ. ευρώ έναντι 50,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Συνολικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών τόσο σε προθεσμιακούς όσο και σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου στα 139,6 δισ. ευρώ από 138,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 174,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί η δραματική συρρίκνωση των νοικοκυριών που έχουν στην κατοχή τους ένα στοιχειώδες απόθεμα αποταμίευσης.

Πρόκειται γι’ αυτούς που διαθέτουν λογαριασμούς προθεσμιακών καταθέσεων και οι οποίοι δεν υπερβαίνουν συνολικά το 20% των καταθετών, επιβεβαιώνοντας την ανισοκατανομή της αποταμίευσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, που φθάνει το 80% δεν διαθέτει προθεσμιακή κατάθεση και περιορίζεται σε μικροποσά σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, που εξαντλούνται σταδιακά, καθώς μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα.