Αναπόφευκτο θεωρούν κυβερνητικά στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης Παπαδήμου το «ψαλίδι» συντάξεις, παρόλο που τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία δεσμεύονται ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ενώ τα κόμματα της αριστεράς δηλώνουν έτοιμα να καλύψουν τις περικοπές των συντάξιμων αποδοχών της προηγούμενης περιόδου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, στην περίοδο 2000-2009 οι συντάξεις αυξήθηκαν πολλαπλάσια του ΑΕΠ, το οποίο στο ίδιο διάστημα σε ονομαστική αξία αυξήθηκε κατά 48%. Σημειώνουν δε πως η έκθεση του ΚΕΠΕ για τις περικοπές δαπανών θα εστιάσει στις συντάξιμες αποδοχές και στο εφάπαξ, κάτι που ήδη έχει ζητήσει η τρόικα.

Στο ίδιο πλαίσιο εκτιμούν πως η νέα μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, αλλά και του εφάπαξ θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του θα παραλάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Χαρακτηριστικά λένε πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει την περικοπή του εφάπαξ σε ταμεία που οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι εναρμονισμένες με τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι. Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 40% ανάλογα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις νέες αναλογιστικές μελέτες.