Για το επόμενο συμβούλιο Ecofin, στις 15 Μαΐου, μετέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ την επίτευξη συμφωνίας για τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που θα εφαρμοσθούν από το 2013 στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταδίδει το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 16 ωρών, το χθεσινό συμβούλιο Ecofin ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα χωρίς τη λήψη αποφάσεων, καθώς «σκάλωσε» στο πότε οι χώρες θα μπορούν να κάνουν αυστηρότερες τις ρυθμίσεις τους για τις εγχώριες τράπεζες και να προσαυξάνουν τις ελάχιστες υποχρεώσεις κεφαλαίων που θα έχουν οι τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μία συμβιβαστική πρόταση της Δανίας, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ, ανέφερε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να αναγκάζουν τις τράπεζές τους να τηρούν έως και 5% περισσότερα κεφάλαια όσον αφορά την έκθεση των τελευταίων στο εσωτερικό και εκτός της ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομικών της ΕΕ κ. Τζορτζ Όσμπορν ήταν από τις πλέον ηχηρές φωνές υπέρ του να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία, η απόφαση μπορεί να ληφθεί κατά πλειοψηφία.

Η συμφωνία στο Ecofin θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα μπορούσαν να αρχίσουν αργότερα μέσα στον μήνα.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει μία καταληκτική προθεσμία την 1η Ιανουαρίου 2013 για να υιοθετήσει τους νέους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών (Basel Committee on Banking Supervision).

Οι χώρες της ΕΕ διχάστηκαν όσον αφορά τις προτάσεις του Επιτρόπου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ να υποχρεωθούν οι τράπεζες να τηρούν κεφάλαια 7% ως προς το σταθμισμένο ενεργητικό τους, με περιορισμένες εξαιρέσεις να καθορίζουν οι εθνικές εποπτικές αρχές υψηλότερους δείκτες κεφαλαίων.