Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Στην τοποθέτησή της στη συνεδρίαση, με αντικείμενο «το μέλλον της Κοινωνικής Ευρώπης, μετά το 2020», η υπουργός Εργασίας τόνισε την άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στη συζήτηση για την Κοινωνική Ευρώπη και το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το 2020. «Είναι δύο θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον και το επίπεδο των κοινωνικών φιλοδοξιών, που θέλουμε για την Ένωση και τους πολίτες της», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών πολιτικών και, πρωτίστως, της χρηματοδότησής τους, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις, τονίζοντας ότι, «εάν θέλουμε πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την κοινωνική της διάσταση και να εμβαθύνει τη συνοχή, χρειαζόμαστε επαρκείς πόρους. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι διακηρυγμένες αρχές θα λάβουν επαρκή οικονομική υποστήριξη, ώστε να μετατρέψουν τις δηλώσεις μας σε απτά αποτελέσματα».

«Στο πλαίσιο αυτό», κατέληξε η υπουργός Εργασίας, «όλες οι Περιφέρειες της ΕΕ πρέπει να λάβουν αναλογική χρηματοδοτική υποστήριξη, αλλά, κατά την κατανομή των πόρων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι δείκτες, εκτός από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως αυτοί που σχετίζονται με την ανεργία».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την περαιτέρω εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και την προώθηση της ισότητας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες στην αγορά εργασίας. Η κ. Αχτσιόγλου παρενέβη, διατυπώνοντας την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην υιοθέτηση νομοθετικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη μορφή οδηγιών, που στόχο έχουν τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για εξισορρόπηση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής, όπως, για παράδειγμα, η ενίσχυση των γονικών αδειών και των αδειών πατρότητας.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου, κυρίες Αχτσιόγλου και Αιμιλιανίδου, πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση, κατά την οποία συνυπέγραψαν συμφωνία για την παραχώρηση εκ μέρους της Ελλάδας του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».