Στην υστέρηση των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας αναφέρεται μεταξύ άλλων το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που εξέδωσε χθες η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Σύμφωνα με το ίδρυμα, το βασικό πρόβλημα στην είσπραξη των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο 2012 εντοπίζεται στην συνεχιζόμενη πτώση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ κατά -12,7% σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, η πτώση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ οφείλεται κυρίως στην μεγάλη πτώση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων κατά 14,8% ή κατά 526 εκατ. ευρώ. Αλλά όπως τονίζεται και η πτώση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών επιταχύνθηκε τον Μάρτιο του 2011, ενώ τον ίδιο μήνα μειώθηκαν σημαντικά τα έσοδα και από τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού.

«Δεδομένης της τεράστιας φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ η απλή επίτευξη του στόχου του Προϋπολογισμού 2012 για έσοδα ύψους 15,7 δισ. ευρώ από αυτή την πηγή το 2012, έναντι εσόδων ύψους 17,8 δισ. ευρώ το 2010 θα πρέπει να είναι το ελάχιστο αποδεκτό αποτέλεσμα», τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank.