Οι πλούσιες και αναδυόμενες οικονομικά χώρες που συγκροτούν την ομάδα G20 δεσμεύθηκαν στην Ουάσιγκτον να αυξήσουν τα αποθεματικά του ΔΝΤ πάνω από 430 δισ. δολάρια.

«Υπάρχουν αταλάντευτες αποφάσεις για να αυξηθούν τα αποθεματικά διαθέσιμα του ΔΝΤ πάνω από τα 430 δισ. δολάρια», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της G20, μετά τη σύνοδο της Ουάσιγκτον.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Ομάδα δίνει με περισσότερες λεπτομέρειες πως θα επιμερισθούν οι επιμέρους συνεισφορές, των οποίων οι σημαντικότερες είναι τα 150 δισ.ευρώ της Ευρωζώνης, τα 60 δισ. από την Ιαπωνία και τα 72 δισ. δολάρια που θα προέρχονται από «την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες», οι οποίες όμως δεν προσδιορίζονται.

«Θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να το διακοινώσουν με κατάλληλο τρόπο σε αυτές», τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η G20 ανακοίνωσε πως έλαβε την απόφαση αυτή ενώπιον της αβεβαιότητας που κυριαρχεί.

«Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2012 παραμένουν μέτριες, η διαδικασία της μείωσης χρεών παρεμποδίζει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, γεγονός που αντανακλά τις πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών στην Ευρώπη και οι κίνδυνοι παραμένουν», τονίζει στο σκεπτικό της η G20.