Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξετασθούν σήμερα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ρυθμιστεί σε δόσεις με το μεγάλο επιμέρους ζήτημα των όρων μελλοντικής επαναγοράς μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους να παραπέμπεται για αργότερα.

Πηγές εκτιμούσαν ότι η διαπραγμάτευση για τους όρους μελλοντικής επαναγοράς μετοχών από ιδιώτες μετόχους θα καθυστερήσει τουλάχιστον ως την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ είναι πιθανό να αναβληθεί για μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, οι τράπεζες θα δημοσιεύσουν κανονικά αύριο τους ισολογισμούς τους για το 2011, οι οποίοι αναμένεται να εμφανίσουν μεγάλες ζημιές, άνω των 20 δισ. ευρώ αθροιστικά.

Σήμερα φθάνει η πρώτη δόση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF), ύψους 25 δισ. ευρώ, με την οποία θα μπορούν να καλυφθούν τα ανοίγματα αυτά των τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη ανησυχία για τη βιωσιμότητα και το μέλλον τους.

Σε δεύτερο στάδιο, στα μέσα Ιουλίου, θα επιχειρηθεί η άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών μετόχων των τραπεζών, ενώ τα όποια υπόλοιπα κενά απομείνουν θα καλύψει στη συνέχεια και πάλι το EFSF.

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις οφείλεται εν μέρει στην τρόικα, η οποία εξέφρασε διαφωνίες με το πλαίσιο στο οποίο είχε καταλήξει την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση για την παροχή εγγυήσεων 8 δισ. ευρώ στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη μέρους των απωλειών από το PSI.

Ανοιχτό για την τρόικα παραμένει ακόμη και το θέμα της αντιστάθμισης των ζημιών με τους αναβαλλόμενους φόρους, στο οποίο κυβέρνηση και τράπεζες είχαν βρει κοινό τόπο.