Ανοίγει σήμερα η αυλαία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, που συνοδεύεται με 88 προαπαιτούμενα μέτρα. Οι επικεφαλής των τεχνοκρατών του κουαρτέτου, μεταξύ των οποίων ο νέος εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο ξενοδοχείο Hilton στις 3:00 το μεσημέρι.

Στο τραπέζι αναμένεται να ανοίξει η βεντάλια όλων των θεμάτων μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί από το 2020. Στο θέμα αυτό το Ταμείο θα έχει τον πρώτο λόγο για το αν θα συμφωνηθεί τον Μάιο με την κυβέρνηση ότι η μείωση του αφορολόγητου (από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο) θα επισπευσθεί για το 2019 ώστε να εφαρμοσθεί μαζί με τη μείωση των συντάξεων ή θα γίνει το 2020 όπως έχει ψηφίσει η Βουλή το 2017. Σημειώνεται ότι η μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ θα φέρει έξτρα φόρο 600 ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την μετάβαση στην τέταρτη και τελευταία του προγράμματος.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, το μεγάλο αγκάθι που απομένει είναι η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η εξάπλωση τους σε όλη τη χώρα ώστε το Euro Working Group να εγκρίνει τον Μάρτιο τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.

Στις σημερινές επαφές αναμένεται να συζητηθεί και το πακέτο των ενεργειακών με βασικό θέμα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και ολόκληρη η σειρά των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στο Hilton αναμένεται να βρεθούν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη (3- 4 ημέρες) και οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από μια εβδομάδα ενώ ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί μετά το Πάσχα.

Την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης-δανειστών στην Αθήνα, θα ανοίξει και το θέμα του χρέους στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Εuro Working Group) θα εξετάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της φόρμουλας για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, με βάση τη γαλλική πρόταση περί σύνδεσης των μέτρων ελάφρυνσης με την πορεία της οικονομίας.

Στο μεταξύ, στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, που πραγματοποιείται σήμερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας θα υποβάλει την ετήσια έκθεσή του, όπου θα επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ της υπαγωγής της χώρας σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου.