Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η οικονομική χρήση του 2011 για τις εισηγμένες εταιρείες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Beta Securities οι συνολικές ζημιές των εισηγμένων εταιρειών ανήλθαν σε ύψος-ρεκόρ, στα 7,4 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 2%.

Σε σύνολο 241 εισηγμένων, μόλις 78 υπήρξαν κερδοφόρες και 163 εμφάνισαν ζημιές, ενώ εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών, καθώς έχουν λάβει παράταση έως στις 20 Απριλίου.

Από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, 36 κατάφεραν να ενισχύσουν τα κέρδη τους, 31 παρουσίασαν μειωμένα κέρδη, ενώ 11 επέστρεψαν στην κερδοφορία έπειτα από ζημιογόνα αποτελέσματα. Από τις ζημιογόνες εταιρείες, οι 90 παρουσίασαν αύξηση ζημιών, 45 παρουσίασαν μειωμένες ζημίες, ενώ 28 εμφάνισαν ζημίες έναντι κερδών.

Όπως επισημαίνει η Beta Securities η χρήση του 2011 θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως η χρονιά στην οποία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές σε επίπεδο καθαρών κερδών αλλά ως μια χρήση κατά την οποία η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε (-26,3%) για τέταρτη συνεχόμενη χρήση και τα διανεμόμενα μερίσματα έπεσαν κάτω από το ένα δισ. ευρώ καθώς μέχρι στιγμής διαμορφώνονται στα 627 εκατ. ευρώ.

Οι θετικοί πρωταγωνιστές της χρήσης του 2011 ήταν οι μετοχές: ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μotor Oil, Jumbo, Καρέλιας, Folli- Follie και οι ΟΤΕ, Autohellas και Νηρέας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν το Πλαίσιο, Σωληνουργία Κορίνθου, Καραμολέγκος, Elton, Ικτίνος, Μevaco, Κυριακίδης, Λούλης, Info Quest, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης και AS Company.