Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ρουμανίας έχουν κατακλυστεί τις τελευταίες 15 μέρες από δημοσιεύματα, που εμπλέκουν την Intralot, τη ρουμανική θυγατρική της, Lotrom, αλλά και την Ιntracom σε υπόθεση απάτης και φοροδιαφυγής.

Μεγάλες εφημερίδες και ιστότοποι της χώρας αναφέρουν ότι οι εταιρείες αντί να εγκαταστήσουν δίκτυο βιντεολόττο, εγκατέστησαν δίκτυο κουλοχέρηδων, που παρουσιάζονταν ως μηχανήματα βιντεολόττο, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται οι αναλογούντες φόροι.

Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων αναφέρουν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, Bogdan Dragoi, ενδέχεται να στραφεί εναντίον των ελληνικών εταιρειών και της ρουμανικής θυγατρικής τους, απαιτώντας χρηματική αποζημίωση για το δημόσιο.

Tη συμφωνία αυτήν τη διαπραγματεύτηκε με την Intralot, την Intracom και τη -θυγατρική της Intralot- LOTROM, o προηγούμενος πρόεδρος της ρουμανικής λοταρίας, LN, Nicolae Cristea.

Πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν πως η οικονομική αστυνομία προχώρησε σε ελέγχους στα μηχανήματα της Εθνικής Λοταρίας για το εάν είναι συσκευές βιντεολόττο, όπως αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα, ή κουλοχέρηδες. Με βάση αυτούς τους ελέγχους, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η φορολογική ζημία, που υπέστη το ρουμανικό Δημόσιο, υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ!

Όπως υπογραμμίζει το evz.ro, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Ρουμανίας, «Τα 350 εκατομμύρια, τα οποία η LN θα πρέπει να αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό ως φόρους επί των κουλοχέρηδων, θα χρεωθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με το ίδιο site ο νέος υπουργός οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι «Οι συμβάσεις μεταξύ της Εθνικής Λοταρίας της Ρουμανίας και των ελληνικών εταιρειών δεν θα πρέπει να επεκταθούν, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, μέσω τροπολογιών. Μετά την ολοκλήρωση των τρεχουσών συμβάσεων, θα οργανώσουμε διεθνείς διαγωνισμούς για τις προμήθειες και συμβάσεις υπηρεσιών της Λοταρίας».

Να σημειωθεί πως η Intralot, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν έχει καμία σχτική ενημέρωση από το ρουμανικό Δημόσιο».