Δυσκολεύονται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες

Τι δείχνει έρευνα της ΠΟΜΙΔΑ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:55
27/01/2018
Δυσκολεύονται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες
19
loading

Σημαντική μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης, αδυναμία πληρωμής των φόρων στα ακίνητα, που θεωρούνται από τους περισσότερους άδικοι, επιδίωξη της πλειονότητας των ιδιοκτητών να απαλλαγούν από τα ακίνητά τους πουλώντας τα ακόμα και σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία και γενική απροθυμία επενδύσεων στην κτηματαγορά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων σήμερα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του 35ου επετειακού πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που διεξήχθη σήμερα στην ιστορική αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, παρουσία πλήθους ιδιοκτητών και στελεχών της ΠΟΜΙΔΑ από όλη τη χώρα, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κτηματαγοράς.

Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι:

-Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε από 81,6% το 2006 σε 73,9% το 2018 (-7,7 ποσοστιαίες μονάδες). Πλέον είναι περισσότεροι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κανείς κατοικία (49%) από το να διαθέτει ιδιόκτητη (42,1%) ενώ έξι στους δέκα ιδιοκτήτες κρίνουν ότι είναι ασύμφορο να διαθέτει κανείς ακίνητα για να τα νοικιάζει.

- Οι καθυστερήσεις και η μη πληρωμή ενοικίων παραμένουν τεράστια προβλήματα για τους ιδιοκτήτες κυρίως επαγγελματικών ακινήτων όπου το ποσοστό ασυνέπειας είναι 48,9% (37,6% στα διαμερίσματα και 20% στις μονοκατοικίες). Ωστόσο παρατηρείται σημαντική βελτίωση στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς έχουν αυξηθεί αισθητά οι συνεπείς ενοικιαστές.

- Ο κύριος λόγος για τη βελτίωση του δείκτη συνέπειας είναι οι μειώσεις ενοικίων που έκανε η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα το 76,4% έκαναν μειώσεις στα ενοίκια διαμερισμάτων, το 68% στα ενοίκια μονοκατοικιών και το 81,5% στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων. Τα ποσοστά των μειώσεων στα ενοίκια κλιμακώνονται πάνω και από το 40%.

- Εντυπωσιακή είναι η αύξηση (σχεδόν τριπλασιασμός) εκείνων που σκοπεύουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο την επόμενη διετία. Το ποσοστό είναι σήμερα 33%, έναντι 12,3% το 2006. Αντίθετη είναι η εξέλιξη του ποσοστού των υποψήφιων αγοραστών: μόλις το 20,3% του πληθυσμού απαντά σήμερα «ναι» και «ίσως» έναντι 53,5% το 2009. Δραματική είναι εξάλλου η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία των τιμών: το 33,3% πιστεύουν ότι θα αυξηθούν, έναντι 81% που έκανε την αντίστοιχη εκτίμηση το 2004.

- Ένας στους δύο (50%) πιστεύει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια (έναντι 72,3% το 2007 και 29,9% το 2009), κυρίως για τουριστικά ακίνητα σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας όπου το ποσοστό των εκτιμήσεων για αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει εκτοξευθεί στο 56,1%, από 26% το 2009.

- Το 7,2% των ιδιοκτητών προσπάθησε να εκμισθώσει κάποιο ακίνητο το 2017 μέσω της πλατφόρμας Airbnb και συναφών διαδικτυακών τόπων ενώ το 20,3% το επιχείρησε μέσω παραδοσιακών τρόπων.

- Το 76,8% των ιδιοκτητών θεωρούν άδικους τους φόρους επί των ακινήτων ενώ αντίστοιχο ποσοστό (75,9%) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για τα κενά και απρόσοδα ακίνητα.

- Το 38,3% δηλώνει ότι θα δυσκολευτεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και το 25,4% ότι δεν θα μπορέσει να το κάνει. Στην ερώτηση τι θα κάνουν στο μέλλον αν δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, το 15,8% δηλώνει ότι θα προσπαθούσε να τα πουλήσει σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής και το 33,4% σε τιμή ίση με την αντικειμενική ενώ το 8,6% θα αφήσει να τα κατάσχει το Δημόσιο.

- Σχεδόν ένας στους τρεις (28,7%) έχει τραπεζικό δανεισμό για αγορά ακινήτου και από αυτούς ένας στους τέσσερις (24%) δεν εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του. Το ποσοστό εκείνων που πληρώνουν κανονικά έχει μειωθεί σε 76%, από 83,5% το 2012.

Η έρευνα καταγράφει επίσης την ευρεία αναγνωρισιμότητα της ΠΟΜΙΔΑ (το 56,5% την γνωρίζουν και το 17,2% έχουν ακούσει γι αυτήν). Το 52,6% έχει θετική γνώμη για την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ενώ το σοβαρότερο ζήτημα στο οποίο καλείται να επικεντρώσει τη δραστηριότητά της αναδεικνύεται η φορολογία ακινήτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Ο Μεσημερας

  ΕΝΦΙΑ να πληρωσουν μονο οσοι χορευαν στο Συνταγμα.

  .

 2. avatar Ellraiser

  Τι χτυπιεστε αδικα!
  Το σχεδιο παει καλα -βαρας αλυπητα εναν τομεα μεχρι να καταργηθει.
  Μειωση μεχρι παταξη της ιδιοκτησιας.
  Ειναι αδιανοητο για την Ευρωπη ενα τοσο μεγαλο ποσοστο της Ελλαδας και των Ελληνων.
  Μην ανησυχειτε ομως το σωβρακο ισως σας το αφησουν (λεω ισως μεσα στην απληστια τους).
  Ειναι αδιανοητοι οι φοροι του ακινητου (κτισιμο (Μηχανικος, αρχιτεκτονας, Πολεοδομια, υλικα ΦΠΑ, εργασια ΙΚΑ. κλπ.), μεταβιβασεις(παλι φορος), μεταπωλησεις(παλι φορος), κλπ. ας βαλουμε και ενοικιο (ΕΝΦΙΑ) στον βλακα τον ιδιοκτητη που τολμησε η κατα την Ελληνικη παραδοση εκανε ενα σπιτακι για το γαμο του παιδιου του.
  Οτι μπαινει δεν καταργειται αλλα θα σκεφτουν παντα κατι προσθετο (πχ. ενεργειακο πιστοποιητικο, πιστοποιητικο μηχανικου, πιστοποιητικο οτι δεν εισαι βλακας κλπ.)

 3. avatar Αναμενω

  Αναμενω απο τους βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ να κηρυξουν επαναδρστηριοποιηση του κινηματος δεν πληρωνω.Στον υπνο τους πανω στη καρεκλα της εξουσιας ...πλεον βεβαια.

 4. avatar 33

  μα αυτός είναι ο στόχος μας να μη μπορούν... ώστε να τους πάρουν σπίτια / ξενοδοχεία / μαγαζιά......και και και

 5. avatar Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τώρα

  Κεφαλικός φόρος κατοχής. Εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Κατέστρεψε το ακίνητο, την ατμομηχανή της Οικονομίας και 90 επαγγελμάτων περί αυτό. Με αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας.

 6. avatar ΕΝΦΙΑ…

  να πληρώσουν οι συνταξιούχοι με την σύνταξη που τους απέμεινε; Επίδομα την λένε για παρηγοριά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες με τις εισφορές που τους επέβαλαν; Δεν μένει σχεδόν τίποτα. Οι υπόλοιποι με 67% φορολόγηση εσόδων;
  Είναι που τον κατήργησαν οι συντροφοφασίστες γιατί να τον πληρώνουμε μετά την κατάργησή του;

 7. avatar !!!!!!!!!!!!!!

  Είχαν πει θα έρθουν οι αριστεροι και θα σας πάρουν τα σπίτια και δεν τους πιστεύαμε...

 8. avatar Rataplan

  Καποτε απο εναν δεξιουλη ειχαμε ακουσει εαν δεν εχετε να πληρωσετε πουληστετα αει σιχτηρ δεξιοι και αριστεροι

 9. avatar Age

  Οι συνεπείς ενοικιαστές αυξήθηκαν γιατί με την αλλαγή του νόμου που έγινε μόλις πέρυσι βγαίνει η έξωση σε δυο μήνες. Πριν ήταν επαγγελματίες τζαμπατζήδες αφού πιάνανε το σπίτι δίνοντας ένα δυο τρία ενοίκια και μετά καθόντουσαν τζάμπα μέχρι να περάσει πάνω από χρόνος και να τους βγάλεις και πηγαίνανε σε άλλο και ξανά από την αρχή. Φυσικά και είναι ασύμφορο να έχεις σπίτι αφού αν τα λεφτά σου αντί να είχες αγοράσει σπίτι τα είχες βάλεις στην τράπεζα ή στο στρώμα δεν φορολογούνται. Αυτό θα γινόταν αν είχαμε εθνικό νόμισμα και υποτίμηση. Όλα θα έχαναν εξίσου την αξία τους προκειμένου να εξοικονομήσει λεφτά το κράτος, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι ιδιοκτήτες σε περίπτωση κατάσχεσης να καταστρέφουν το ακίνητο με μια βαριοπούλα. Έτσι θα χάσει έως και το 80% της αξίας του. Μιλάμε για πατώματα πορτοπαράθυρα μπάνια κουζίνες ΟΛΑ ρημαδιό. Και επειδή τα ξερει αυτά το κράτος και ξερει ότι δεν κερδίζει τίποτα με αυτή την τακτική επίθεσης στα ακίνητα, θα αναγκαστεί να φορολογήσει τις καταθέσεις ώστε όλοι να σηκώνουν εξίσου το βάρος. Είναι θέμα χρόνου το δε έδαφος έχει προετοιμαστεί. Κι αν δεν το κάνει είπαμε... ας έρθει να πάρει τα τούβλα

  1. avatar δεν σου

   τα είπαν καλά ή είσαι τρόλεϊ. Τον νόμο τον έκανε ο βαγγέλας γιαννόπουλος και τον ψήφισαν επι κυβερνήσεως του πατέρα γαπ.
   Δεν τον έκαναν οι αχρηστεροί μισθοφόροι συντροφοφασίστες.

 10. avatar Μεταπολιτευση

  Νταβατζηδες στους κοπους μας μιας ολοκληρης ζωης! Ολοι εχουμε κοκκινο φωτακι εξω στο κατοφλι μας και το κρατος παιρνει τα λεφτα!
  Φυσικα ξερετε ποιες ειμαστε εμεις στα σπιτια μας για το κρατος!

 11. avatar Αnonymous

  Πρώτη φορά αριστερά.

  1. avatar Eponymous

   @Anonymous - ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ την ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ !
   να ΜΗΝ το ΞΕΧΝΑΜΕ αυτο ! εντάξει ;;;;

   1. avatar Αnonymous

    Πτωχευμένοι απο την πρώτη πρώτη φορά αριστερά και το τρισμέγιστο ίνδαλμα του τσιπραντρεα τον Αντρέα Παπανδρέου. Και ξαναπτωχευμένοι απο τα 130 δις € σε έναν χρόνο, χαμένα 4 χρόνια από έξοδο του μνημονίου, 2 νέα αχρείαστα μνημόνια τσίπρα, 99 χρόνια υποθηκευμένη η χώρα , μνημόνιο μέχρι το 2060 και ΑΑΔΕ με έδρα τις Βρυξέλλες να ελέγχετε απο ξένους με όλην την περιουσία του Ελληνικού λαού. ΦΠΑ τον αυξήσατε 2 φορές βάλατε φόρο σε τηλεόραση , ίντερνετ και αέρα , capital controls, τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα για καρκινοπαθείς και τα συριζοτρολλς πληρώνεστε για τέτοια μηνύματα όπως το παραπάνω τις μαϊμουδίσιες υπερωρίες του μήνα ....προκαταβολικά....

    1. avatar Eponymous

     @Anonymous -Εσένα ΔΕΝ σε αγγίζει ΤΙΠΟΤΑ ! ούτε λίστες !ούτε ξεχασμένα στικακια ούτε οφσορ, ούτε καταδίκες ! Η είσαι ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ η είσαι ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΟΣ , η το μυαλό σου έχει κάνει delete πριν το 2015 !πάντως καλά δεν είσαι σίγουρα !

   2. avatar Age

    Καλά τα λες Eponymous στον Anonymous γιατί κοίταξε να δεις τώρα που θα βγάλουμε τον Κούλη ρε συ να μας σώσει! Απορώ γιατί ρίξαμε τον Σαμαρά τότε αφού όλα πήγαιναν καλά. Διαφωνώ όμως στο κεντροδεξιά. Η ΝΔ δεν είναι δεξιά. Λες στα στελέχη της «συντηρητισμός» και ντρέπονται. Είναι κέντρο αριστερό φιλλελέ προοδευτικό κόμμα του «πολιτικά ορθού» και της δροσερής αναπνοής.

    1. avatar Eponymous

     Με τρελαίνουν οι ανεγκέφαλοι , γιατί ΞΕΧΝΟΥΝ τα 35 χρόνια των κυβερνήσεων πασοκονουδου
     που έφεραν την ΠΤΩΧΕΥΣΗ ! και τα ρίχνουν στα 3 χρόνια του σύριζα ! Με τρελαίνουν, γιατί
     ΞΕΧΝΑΝΕ ποιοι έφεραν το ΔΝΤ ! και ποιοι έδιναν ΨΕΥΤΙΚΑ στοιχεία για την οικονομία της χώρας! που ξεχνάνε ότι, ο Καραμανλής έλεγε \"πάγωμα\" μισθών το 2011 , και ο Γιωργακης, \"λεφτά υπάρχουν !!!!!

     1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

      Ναι, όλοι οι άλλοι μας έφεραν μέχρι τον γκρεμό και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο μια σπρωξιά μας έδωσε μωρέ!

     2. avatar Age

      ΣΥΡΙΖΑ = ΠΑΣΟΚ τέλος

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει