Διαπραγματεύσιμα στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος είναι από χθες τα διετή ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και τα Γραμμάτια Δεδουλευμένων Τόκων.

Τα διετή ομόλογα του EFSF (ISIN EU000A1G0AF5 και ISIN EU000A1G0AG3) ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ είχαν ξεκινήσει να διαπραγματεύονται στις 12 Μαρτίου στην αγορά του Λουξεμβούργου με εντολοδόχο την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αλλά καταχωρήθηκαν μόλις χθες στην ΗΔΑΤ. Το ίδιο και τα Γραμμάτια Δεδουλευμένων Τόκων (ISIN EU000A1G0BV0) ύψους 5,5 δισ. ευρώ που λήγουν στο τέλος του έτους.

Όλα τα ομόλογα που φέρουν ταυτότητα (ISIN) με αρχικά EU δεν θα καταχωρηθούν στο Σύστημα Άυλων Τίτλων, δηλαδή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως ίσχυσε με τα 20 νέα ελληνικά ομόλογα που έλαβαν οι επενδυτές στο πλαίσιο του PSI, αλλά θα εμφανίζονται στο λογαριασμό του θεματοφύλακα (τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες) στη Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα ομολόγα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ξένου δικαίου και απαιτείται για αυτά ειδική μεταχείριση.