Τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν το συντομότερο δυνατόν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ και στη συνέχεια ανάπτυξη με ρυθμούς ταχύτερους από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ ζητεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος στην Έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως πρέπει να υπάρξει συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στη ριζική ανασυγκρότηση του κράτους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, ώστε να μειωθούν σε μόνιμη βάση οι δαπάνες και να δημιουργούνται σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας, ενώ σημειώνει πως από μόνο του το PSI δεν μπορεί να διασφαλίσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας και θα απαιτηθεί πιστή εφαρμογή του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, παρά τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, η επιφυλακτικότητα για την πορεία της Ελλάδας παραμένει. Σημειώνεται δε πως είναι «ιστορική» ευθύνη της χώρας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της δίνονται, με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου.

Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική συνδέει την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης με την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.

Πάντως, εκτιμά πως για το τραπεζικό σύστημα θα υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων και ενίσχυση της ρευστότητας, λόγω των νέων κεφαλαίων που θα είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται πως είναι σημαντικό να επιτυγχάνονται συνεχώς μικρές επιτυχίες στην εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.