Στο μικροσκόπιο της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group θα βρεθεί το πολυνομοσχέδιο των 1.531 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να παρουσιάσει στους εταίρους τις διατάξεις που ξεχωρίζουν όπως τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το θέμα των απεργιών αλλά και το άρθρο 399. Με το συγκεκριμένο άρθρο η κυβέρνηση μετά από υπόδειξη των δανειστών απήλλαξε από ποινικές ή αστικές ευθύνες στην υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου τους τρεις ξένους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο άρθρο 399 ορίζεται «ότι συμβάσεις που συνομολογήθηκαν σύμφωνα με τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούνται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο».

Στο μέτωπο του πολυνομοσχεδίου μία από τις βασικές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν εντός των ημερών αφορά στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς το δημόσιο.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέφθηκε μεν ότι όλοι οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται ηλεκτρονικά από τις 21 Φεβρουαρίου αλλά δεν υπήρξαν οι απαραίτητες τροποποιήσεις οι οποίες θα ευθυγραμμίζουν τις προβλέψεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η ακριβής μορφή της προωθούμενης διάταξης παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα μεταξύ της κυβέρνησης με τους δανειστές ενώ όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές δεν τίθεται ζήτημα τροποποίησης των κριτηρίων που διέπουν και σήμερα τη διενέργεια πλειστηριασμών – αποκλειστικά με φυσική μορφή- για χρέη προς το δημόσιο.