Την πρόθεσή του να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για την Κτηματολόγιο Α.Ε. προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που επισήμανε πως η είσοδος ιδιώτη θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών κτηματογράφησης.

Συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπάρχει, αλλά αναζητείται τρόπος για το πώς θα γίνει αυτό, για το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων για επένδυση, αλλά και για τα οφέλη, που θα αποκομίσει ο επενδυτής. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε ξεκάθαρο πως -από τη συγκεκριμένη διαδικασία- δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν οι θέσεις εργασίας, ούτε και να αλλάξουν προς το χειρότερο οι εργασιακές συνθήκες.

Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην Κτηματολόγιο Α.Ε. Βασίζεται σε πόρισμα Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έχουν όμως εκτιμήσει πως οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες και απαιτούν χρόνο.

Στην ίδια έκθεση, ζητείται η επίσπευση της μείωσης των υποθηκοφυλακείων, η μετατροπή αυτών σε κτηματολογικά γραφεία, ενώ υποστηρίζεται ότι το σύστημα υποθηκών και μετεγγραφών είναι αναχρονιστικό.

Εκτιμάται, πάντως, ότι μέχρι το 2015 μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το 60% της Κτηματογράφησης. Μέχρι σήμερα, έχει καλυφθεί το 18% του προγράμματος (6,7 εκατομμύρια δικαιώματα) και σε εξέλιξη βρίσκεται το 22% του προγράμματος (8,1 εκατομμύρια δικαιώματα).