Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τους μετόχους των ελληνικών τραπεζών αλλά, εξαιρετικά ευνοϊκή εξέλιξη για το ελληνικό Δημόσιο, χαρακτηρίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους συνιστά μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους μετόχους των ελληνικών τραπεζών φυσικών προσώπων και θεσμικών επενδυτών που καλούνται στην ουσία να επωμιστούν ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Ακόμη, η Alpha Bank αναφέρει πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της αγοράς δυσχεραίνεται, αν δεν καθίσταται και αδύνατη, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται για τον υποψήφιο επενδυτή κατά πόσον η τράπεζα θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει το ποσόν που κατ’ ελάχιστον θα έχει προσδιοριστεί εκ των προτέρων.

Αυτό θα έχει μετέπειτα επιπτώσεις στη μορφή των δικαιωμάτων ψήφου που θα αποκτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει την κεφαλαιακή απαίτηση μέχρι τα εποπτικά επίπεδα που θα τεθούν.

Όπως μάλιστα τονίζει η τράπεζα, ο κίνδυνος να γίνουν οι τράπεζες ΔΕΚΟ, ακόμη και αν πρόκειται για σύγχρονες ΔΕΚΟ, είναι ορατός.

«Ένα κρατικοποιημένο τραπεζικό σύστημα θα ήταν καίριο πλήγμα στην προσπάθεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία ώστε να αποκατασταθεί η καταθετική βάση των τραπεζών σε φυσιολογικό επίπεδο», σημειώνεται στην μελέτη.