Νέα χαλάρωση των capital controls

Τι αλλάζει στις τραπεζικές συναλλαγές


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20:17
14/11/2017
Νέα χαλάρωση των capital controls
12
loading

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3976) η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με θέμα «Ρυθμίσεις  θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων», το οποίο προβλέπει νέα χαλάρωση των capital controls.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των  capital controls ​που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 17 Μαΐου 2017, η νέα υπουργική απόφαση έχει στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα με την απόφαση:

 1. Επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε λογαριασμό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σε πιστωτικό ίδρυμα. Προϋπόθεση για το άνοιγμα λογαριασμού είναι η μη ύπαρξη διαθέσιμου λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα του οποίου να είναι δικαιούχος, για το λόγο αυτό θα υποβάλλεται από τον αιτούντα σχετική υπεύθυνη δήλωση.
 2. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 100%, αντί του 50% που ίσχυε, του χρηματικού ποσού το οποίο, μετά την 01/12/2017, μεταφέρεται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».
 3. Επιτρέπονται συναλλαγές από τα καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα.

Οι ανωτέρω συναλλαγές ολοκληρώνονται κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar ΝΧ

  Όλα μας τα χρήματα γρήγορα απο το εξωτερικο στο τσιπρισταν. Για να καταλαβεται δηλαδή ποσό εμπιστοσύνη υπάρχει στο κομμουνιστικό καθεστώς του τσιπροκιο,ένας φίλος μου μου είπε αστειευόμενος ουτε γράμμα δεν στέλνω εκει κάτω.

  1. avatar audioware

   Το "κομουνιστικό" που το είδες, βλέπεις κάτι διαφορετικό που δεν το έχεις ξαναδεί, σε σχέση με παλαιότερες κυβερνήσεις ή απλά κολλάς στις "ταμπέλες";;;

 2. avatar Αμαρτωλός

  Μιλάμε για σοβαρή χαλάρωση!

 3. avatar Σάκης Ρουβάς της Ριζούπολης

  Βγαίνουμε σιγά σιγά από τα μνημόνια. Με τον Αλέξη οδηγό.

 4. avatar Mpeee

  Χαλάρωσαν τα capital controls
  Αφού πρώτα μας χαλάρωσαν την [...]

  1. avatar toctoc

   Δεν μας ειπες ομως ποιοι μας χαλαρωσαν αυτοι που μας κυβερνουν τωρα η μηπως οι προηγουμενοι με τις οριζοντιες περικοπες

 5. avatar Antiper

  Πωπω επιτέλους σωθήκαμε!

 6. avatar Δραμινός

  Για ανάληψη μετρητών ( κάνουν το κουνέλι ).

  1. avatar GGP

   Καλά όπως τη βρίσκει ο καθένας, δε λέω... Αλλά χρειάζεσαι παραπάνω από 1700€ το μήνα κατ´ άτομο σε μετρητά και σε καίει;

   1. Δικά μου δεν είναι δεν τα δούλεψα; Δικαιωμα μου να τα φαω όπου όπως και όσα θέλω.

   2. avatar Ξύπνα

    για τις εταιρίες και τις ατομικές επιχειρήσεις λέει που χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης, δεν είναι όλοι ΔΥ. Καταστρέφεται την οικονομία και δεν καταλαβαίνετε καν τι κάνετε τούβλα.

    1. avatar GGP

     Αγαπητό όν, που τολμάς να με βάζεις σε τσουβάλι να με καταστάσεις στα τούβλα και τους ΔΥ και να με εντάσεις σε αυτούς που κατέστρεψαν την χώρα. Μίλησα για μετρητά, οποιαδήποτε επιχείρηση, ατομική ή μη μπορεί να κάνει τις συναλλαγές της με τραπεζικές εντολές. Εσυ ξυπνά, φανατισμένε [...] που νομίζεις ότι μιλάς σε νοικοκυρά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει