Γενική Συνέλευση μετά την ολοκλήρωση του PSI

Στη συνέλευση παραπέμπει η Alpha Bank τη συγχώνευση με την Eurobank


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:35
30/01/2012
Γενική Συνέλευση μετά την ολοκλήρωση του PSI
loading

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι μετά την οριστικοποίηση των όρων του PSI θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη αποφάσεως για τη συγχώνευση με την Eurobank.

Ωστόσο, η Eurobank από την πλευρά της διατείνεται πως όλες οι προϋποθέσεις και οι άδειες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης έχουν εκπληρωθεί και ουδεμία άλλη απόφαση εταιρικού οργάνου απαιτείται.

Η Alpha εξέδωσε νέα ανακοίνωση παρέχοντας διευκρινήσεις στα ερωτήματα του Χρηματιστηρίου ώστε να αρθεί η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρονται χαρακτηριστικώς τα εξής:

- Ότι επί του παρόντος η Alpha Bank δεν δύναται να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχωνεύσεως με την Eurobank συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων (Private Sector Involvement - PSI) με άμεση επίπτωση επί του τραπεζικού τομέα.

- Ότι η από 15ης Νοεμβρίου 2011 απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Alpha Bank δεν είχε λάβει υπόψη, ούτε είχε συνεκτιμήσει, τις επιπτώσεις εκ του τότε δημοσιευθέντος, από 26ης Οκτωβρίου 2011, σχεδίου περί παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα (PSI+).

- Ενόψει των ανωτέρω, η Τράπεζα προτίθεται να αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI (οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευομένων τραπεζών), ώστε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη αποφάσεως.

Σε συνέχεια της δεύτερης ανακοίνωσης της Alpha Bank, η Eurobank ανακοινώσε πριν λίγο τα εξής:

«Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών που αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις της 15 ης Νοεμβρίου 2011 είχε μόνη αίρεση τη λήψη των αδειών των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Όλες οι απαραίτητες άδειες έχουν ήδη ληφθεί και απομένει μόνο η τελική τυπική φάση της υπογραφής συμβολαιογραφικής πράξης και οι συναφείς διαδικαστικές διατυπώσεις και τυπικές εγκρίσεις. Οι βασικοί όροι και το πλαίσιο του PSI+, όπως αποφασίσθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Οκτωβρίου, ήταν ήδη γνωστά κατά τη λήψη των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των δύο τραπεζών που ενέκριναν τη συγχώνευση με ποσοστά πάνω από 97%.

Παρότι οι τελικές επιπτώσεις του PSI+ δεν ήταν απόλυτα γνωστές, οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων δεν έθεσαν ούτε την οριστικοποίηση του PSI+ ούτε την αξιολόγηση των επιπτώσεων του ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ούτε κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στο επενδυτικό κοινό.

Από τις αρχές Νοεμβρίου 2011, υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των όρων του PSI+ με το Ελληνικό Δημόσιο, το IIF και την Τρόικα, άρα και οι δύο τράπεζες είχαν έκτοτε πλήρη γνώση των εξελίξεων. Οι τελικές ανάγκες σε κεφάλαια της κάθε τράπεζας θα προσδιοριστούν από την ΤτΕ, συνυπολογίζοντας όχι ?όνο τα αποτελέσματα του PSI+ αλλά και τα αποτελέσματα της άσκησης της Blackrock, την αποτελεσματική διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, την αξιολόγηση της συνολικής τους έκθεσης σε άλλους κινδύνους, την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τις συνέργιες λόγω συγχώνευσης καθώς και τις λοιπές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης. Όλες οι προϋποθέσεις και οι άδειες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης έχουν εκπληρωθεί και ουδεμία άλλη απόφαση εταιρικού οργάνου απαιτείται.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δημιουργεί σημαντικές ωφέλειες για την ελληνική οικονομία και συμβάλλει, όπως έχει επανειλημμένα διατυπωθεί από τις Διοικήσεις και των δύο τραπεζών, στην επιτάχυνση εξόδου της χώρας από την κρίση και στην αναμόρφωση και ενδυνάμωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει