Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε απόψε ότι δεν θα πρέπει να «υπερεκτιμούνται» οι κρίσεις των οίκων αξιολόγησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι επίκειται η υποβάθμιση του αξιόχρεου πολλών χωρών της ευρωζώνης.

«Είχαν ήδη γίνει νύξεις αυτού του είδους από τους οίκους αξιολόγησης. Καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες ότι, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης», είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν στο περιθώριο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης για τις τοπικές εκλογές στο Χένστετ-Ούλτσμπουργκ.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα, στο περιθώριο ενός συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Κίελο, απάντησε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη».

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Γαλλίας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, όχι όμως και της Γερμανίας.