Φέσια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έχουν βάλει δεκάδες επιχειρήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε παρέμβαση που έκανε στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών στη βουλή, οι συνολικές οφειλές των επιχειρήσεων αγγίζουν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι από αυτό το ποσό μόνο τα 8 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν, καθώς τα 3,5 δισ. ευρώ είναι χρέη επιχειρήσεων που είτε είναι σε διαδικασία πτώχευσης, είτε αντιμετωπίζουν αντικειμενικές αδυναμίες να τα αποπληρώσουν.

Σε ό, τι αφορά τις οφειλές προς το ΙΚΑ, το 60% των επιχειρήσεων φαίνεται ότι δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, αφού σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό «από τις 230.000 κοινές επιχειρήσεις (όχι οικοδομοτεχνικές), οι 130.000 οφείλουν 6,5 δισ. ευρώ από τα οποία μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα 4,5 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα αφορούν εταιρείες που έχουν κλείσει και φαίνεται δύσκολο να εισπραχθούν».

Ο κ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και αφορά την ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία «απολύτως αναγκαία προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες».