Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, το οποίο αποτελεί αντικείμενο εντάσεων με τους εταίρους της, μειώθηκε στα 155,14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, ανακοίνωσαν σήμερα τα κινεζικά τελωνεία.

Το 2010 το εμπορικό πλεόνασμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, η οποία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις εξαγωγές για την ανάπτυξή της, είχε ανέλθει σε 183,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Δεκέμβριο η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε στο +13,4%, ενώ την ίδια ώρα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά +11,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τσεν Ντεμίνγκ είχε εκτιμήσει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ανήλθε σε περίπου 160 δισ. δολάρια το 2011.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αποτελεί αιτία διαρκών προστριβών με τους οικονομικούς εταίρους της χώρας, ειδικά τις ΗΠΑ, που καταγράφουν ένα αβυσσαλέο εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με την ασιατική χώρα.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι αυτή η ανισορροπία εν μέρει οφείλεται στην «τεχνητά» υποτιμημένη αξία του κινεζικού νομίσματος, του γούαν, που λέει ότι δίνει στα κινεζικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αμερικανική αγορά.