Την περικοπή του ελληνικού χρέους πάνω από το 60% φαίνεται πως θα υποχρεωθούν να δεχτούν οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% που είχε αρχικά συμφωνηθεί, όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές.

«Η περικοπή πιθανώς να διαμορφωθεί υψηλότερα κοντά στο 60%. Περιμένουμε μία νέα συμφωνία τον Ιανουάριο. Υπάρχουν αντιδράσεις από κατόχους ομολόγων αλλά ουσιαστικά έχουμε λίγες επιλογές», ανέφερε τραπεζίτης στο πρακτορείο.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν αξιωματούχοι που υπογραμμίζουν το γεγονός πως η ύφεση στην Ελλάδα, για πέμπτο συνεχές έτος, έχει επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αύξηση των φορολογικών εσόδων ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η διαδικασία να συμφωνήσουν οι πιστωτές της Ελλάδας να δεχθούν περικοπή του ελληνικού χρέους είναι μέρος του δεύτερου σχεδίου διάσωσης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ.

«Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να λάβει το νέο δάνειο, τότε θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που πτωχεύσει το Μάρτιο», αναφέρει το πρακτορείο.