Το τεράστιο ποσό των 489 δισ. ευρώ θα λάβουν ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ, με τη μορφή τριετών δανείων και πολύ χαμηλό επιτόκιο 1%, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια των τριών ετών –που αποτελεί και το μεγαλύτερο διάστημα που έχει προσφέρει στην ιστορία της η κεντρική τράπεζα– κατευθύνθηκαν σε 523 τράπεζες.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να δανεισθούν από τη διατραπεζική αγορά λόγω της κρίσης χρέους, έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση μεσοπρόθεσμα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομία ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση εάν οι τράπεζες δεν δανείσουν στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες καταναλωτές και για αυτό τον λόγο θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας.

Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν πως η ζήτηση θα έφθανε τα 310 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης, την περασμένη Δευτέρα, ότι δεν θα ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ.