Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για τις προοπτικές της Ευρωζώνης ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Fitch, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, της χαμηλής εμπιστοσύνης και των αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με τον οίκο το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 0,4%, από 1,6% το 2011. Επίσης, στις αναδυόμενες αγορές το ΑΕΠ θα φτάσει το 4,9% το 2012, από 5,6% το 2011.

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει πως η κατάσταση της κρίσης χρέους στην ζώνη του ευρώ έχει επιδεινωθεί από τον Ιούλιο και πως πρόκειται να συνεχίζει και το 2012 να προσφέρει στην οικονομία της περιοχής και το χρηματοοικονομικό κλάδο «αρνητικά σοκ».

Επίσης, εκτιμά πως η απουσία μίας «συνολικής λύσης» θα προκαλέσει ισχυρή μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές το επόμενο χρόνο, καθώς «οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν στη Σύνοδο Κορυφής να δώσουν ένα ξεκάθαρο μονοπάτι, σχετικά με τα μέτρα εξυγίανσης στην Ευρωζώνη, αλλά και να χτίσουν ένα τοίχος ασφαλείας εναντίον της μετάδοσης της κρίσης».

Παράλληλα, ο οίκος υπογραμμίζει πως η εμπιστοσύνη των αγορών για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση έχει μειωθεί αρκετά, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί αναγνωρίζουν τη δυνατότητα ένα κράτος μέλος να φύγει από την Ευρωζώνη.