Κόλπα με «παράνομες» επικουρικές συντάξεις

Εκδόθηκαν χωρίς να λειτουργεί ο νέος νόμος και ενώ ήταν σε λίστα αναμονής 126.000 δικαιούχοι


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:46
16/07/2017
Κόλπα με «παράνομες» επικουρικές συντάξεις
3
loading

Ύποπτες διαδικασίες που οδήγησαν στην έκδοση «παράνομων» επικουρικών συντάξεων, και μάλιστα με αναδρομικά 3.070 ευρώ. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015 και οι συντάξεις εκδόθηκαν από τα ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς να λειτουργεί ο νέος νόμος, και μάλιστα την ώρα που περιμένουν στην ουρά 126.022 συνταξιούχοι με αιτήσεις ακόμη και από το 2013.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συντάξεις αυτές είναι παράνομες παρ’ ότι πήραν σύνταξη πρόσωπα που ναι μεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, αλλά καμία επικουρική με αίτηση και έναρξη συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά δεν μπορεί να εκδοθεί γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος για το πώς θα υπολογίζονται. Μόνη εξαίρεση είναι η σύνταξη λόγω θανάτου, εφόσον όμως ο θανών έπαιρνε επικουρική πριν από το 2015.

Οι παράνομες αυτές επικουρικές δηλαδή βγήκαν χωρίς να υπάρχει νόμος, και καμία δεν είναι σύνταξη θανάτου. Αντίθετα είναι όλες συντάξεις γήρατος για τις οποίες η αίτηση για την κύρια σύνταξη υποβλήθηκε μετά την 1/1/2015 και ταυτόχρονα υποβλήθηκε και η αίτηση για επικουρική.

Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτει η εφημερίδα δείχνουν ότι:

1. Υπάλληλος δήμου στο Νομό Αττικής υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στο ΤΕΑΔΥ-Τομέας ΤΑΔΚΥ στις 3/4/2015. Η αίτηση πρωτοκολλήθηκε στις 21/4/2015 από το ΕΤΕΑΕΠ. Η επικουρική σύνταξη πληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017 με ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης 2/4/2015. Το ποσό είναι 384 ευρώ και με τα αναδρομικά 3.070 ευρώ!

2. Υπάλληλος άλλου δήμου της νησιωτικής χώρας υποβάλλει αίτηση για κύρια και για επικουρική σύνταξη μετά την 1/1/2015 και συγκεκριμένα στις 6/4/2015. Η αίτηση από την υπηρεσία πάει στο ΕΤΕΑΕΠ… Το ΕΤΕΑΕΠ έβγαλε επικουρική 439 ευρώ (μικτά) με νόμο που δεν υπάρχει για τις αιτήσεις μετά το 2015 και επίσης κατέβαλε με τα αναδρομικά περίπου 3.000 ευρώ με την πληρωμή του Ιουλίου.

3. Συνταξιούχος με καθεστώς αναστολής καταβολής σύνταξης αποχώρησε το 2013 από το Δημόσιο αλλά άρχισε να πληρώνεται το 2015 που έπιασε το προβλεπόμενο όριο ηλικίας. Εκτός από την κύρια πήρε και την επικουρική, με έναρξη συνταξιοδότησης 19/8/2015. Η επικουρική δεν έπρεπε να βγει γιατί δεν είχε τις προϋποθέσεις από τη στιγμή που θεμελιώνει δικαίωμα μέσα στο 2015 λόγω αναστολής συνταξιοδότησης. Παρά ταύτα πήρε 328 ευρώ επικουρική με αναδρομικά περίπου 2.500 ευρώ μετά τις κρατήσεις.

Μάλιστα, εκτός του ότι έλαβαν τη σύνταξη ενώ υπάρχει νομικό κενό, οι συνταξιούχοι αυτοί πληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2017 και με αναδρομικά στους λογαριασμούς τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Ερώτηση ασχετου

    Δηλαδή όταν ο κόσμος πλήρωνε εισφορές υπήρχε νόμος. Όταν ειναι να αποδώσουν =πληρώσουν , δεν υπάρχει νόμος άρα δεν πληρώνουμε! Αυτό αν δεν λέγεται απάτη πως λέγεται;

  2. avatar Δεν υπάρχει νόμος

    Το άρθρο ειναι ασαφές και μπερδεμένο. Αν καταλαβα καλα μετα την 1/1/15 δεν χορηγείται επικουρική. Τι μπλέκει αυτους απο το 2013; Επιπλέον η περίπτωση 3 ειναι μπερδεμένη.Αν κάποιος περιμένει απο το 2013 να πάρει επικουρική σύνταξη δηλαδή 4 χρόνια ποτε θα πάρει όταν θα .....χτυπά ξύλο.... ; Γαϊδούριά γιατι όταν πλήρωνε τις εισφορές ήταν καλα για τα ταμεία. Το κράτος ειναι κλέφτης τα εισέπραξε και δεν τα αποδίδει. Τι σημαίνει δεν υπάρχει νόμος; Όταν εισέπρατταν εισφορές υπήρχε νόμος ; Ντροπή

  3. avatar SER 30

    Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ . ΑΜΕΣΗ ΤΣΑΚ ΜΠΑΜ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΑ ΑΜΕΣΗ ΛΕΜΕ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΛΩΝ ΟΜΩΣ . ΟΧΙ Ο ΕΝΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ Ο ΑΛΛΟΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ . ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΟΝΤΡΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΝΟΜΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ '' ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟ '' ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΟΥΛΑ ΤΟΥ '' ΔΙ ' ΥΠΟΘΕΣΗΝ ΣΑΣ '' ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΤΗΝ ΕΣΠΡΩΞΕ ΕΚΑΝΕ ΧΩΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΗ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΗ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει