Σε λόγους δυσαρέσκειας για την κατάσταση στην ευρωζώνη και τις πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ να παρέμβει, αποδίδει ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Σταρκ, την παραίτηση του. Μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι αποχωρεί για προσωπικούς λόγους.

Όπως σημειώνει η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιλυθεί με μέτρα νομισματικής πολιτικής, εκτιμώντας πως είναι κρίσιμη η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ο κ. Σταρκ δηλώνει πως αποχωρεί από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ στα τέλη του έτους διότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη – αναφερόμενος στις πιέσεις προς την ΕΚΤ να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Reuters, στη συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, ο κ. Σταρκ τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα και εγκαίρως την ευρωζώνη για τα προβλήματα που υπήρχαν. «Μην ζητάτε υπερβολικά πολλά από την κεντρική τράπεζα», λέει, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι η αύξηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα θέσει τέλος στην κρίση.