Την οργή των πελατών τους κινδυνεύουν να εισπράξουν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας που μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, αρνούνται να περάσουν στο καταναλωτικό τους κοινό την μείωση των επιτοκίων που αποφάσισε την Τρίτη η Αποθεματική Τράπεζα.

Σε μια προσπάθεια τόνωσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της, κατά 0,25%, στο 4,25%.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα (Reserve Bank of Australia) είχε επίσης μειώσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2009.

Η απόφαση ελήφθη καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να βρίσκεται υπό έλεγχο, σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει τάσεις επιβράδυνσης.

Μέχρι στιγμής μόνο η μικρή τράπεζα Bank Queensland και Members Equity μείωσαν τα επιτόκια τους.

Οι μεγάλες τράπεζες δεν έχουν κάνει γνωστές τις προσθέσεις τους παρά τις πιέσεις που δέχονται από την κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο να προβούν σε μείωση των επιτοκίων με το επιχείρημα ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης καθιστά πιο δύσκολη αλλά και πιο δαπανηρή την άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές αν οι τράπεζες δεν μειώσουν τα επιτόκια τους, τότε η Αποθεματική Τράπεζα ίσως προβεί και σε νέα μείωση τον ερχόμενο μήνα.

Οι αυστραλιανές τράπεζες πιστεύουν ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι «τραγική» και θα επιδεινωθεί.