Τους λόγους για τους οποίους ο οίκος αξιολόγησης προέβη στην προειδοποίηση υποβάθμισης των 15 χωρών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια και του EFSF εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη ο αναλυτής της Standard & Poor’s Moritz Kraemer.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δείξει πολύ μεγάλη απροθυμία και καθυστέρηση στην υιοθέτηση μίας ικανοποιητικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ο σκεπτικισμός αυτός, λίγο πριν από την εξαιρετικά σημαντική σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, ήταν πολύ ανησυχητικός για το κατά πόσο θα καταλήξουν σε μία απόφαση» είπε ο Kraemer, τονίζοντας ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους έχουν αρχίσει ήδη αρχίσει να εξαπλώνονται και σε άλλες ηπείρους, μετακύλιση, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να επιδεινωθεί».

«Είναι άποψή μας ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε στην ευρωζώνη δεν είναι πλέον μια κρίση των επιμέρους χωρών στην περιφέρεια. Πιστεύουμε ότι έχει υιοθετήσει μια πιο συστημική τροχιά. Έχει εξαπλωθεί σε ορισμένες χώρες του πυρήνα της ζώνης του ευρώ, πράγμα το οποίο από μόνο του μπορεί να αποβεί μοιραίο για την παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε.

«Η κρίση έχει εμβαθύνει στην περιφέρεια. Γι ‘αυτό και πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή και εν συνεχεία παγκόσμια οικονομία”τόνισε ο αναλυτής της S&P. Οι αναλυτές φοβούνται ότι μετά την Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, και η Ιταλία με την Ισπανία, που αποτελούν την τρίτη και τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης αντίστοιχα, θα χρειαστούν αυξημένη διεθνή βοήθεια» κατέληξε ο Moritz Kraemer.