Έκρηξη της ανεργίας, καθίζηση τιμών, βαθιά ύφεση στην αγορά αλλά και υψηλό έλλειμμα παρά τις θυσίες προβλέπει για το 2012 ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή. Το τελικό κείμενο θα κρύβει και μια ευχάριστη έκπληξη που προϋποθέτει όμως ότι θα πρέπει ολοκληρωθεί επιτυχώς το κούρεμα του χρέους κατά 50% από τους ιδιώτες. Εάν αυτό συμβεί, μπορούν να εξοικονομηθούν από τόκους μέχρι και 4 δις ευρώ κάτι που σημαίνει ότι το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα.

Συγκεκριμένα η βασική υπόθεση του προϋπολογισμού είναι ότι το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί το 2012 στην περιοχή του 6,8% με 7%. Εάν όμως κουρευτεί το χρέος κατά 50% (μέσω του PSI) τότε μπορούν να εξοικονομηθούν μέχρι και 4 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι εάν αποδώσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα για το 2012 (και θα αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό) τότε το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί, το 2012, στην περιοχή του 5,4% – 5,5%

Κομβικό σημείο για την εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού είναι το που θα κλείσει φέτος το έλλειμμα, με το υπουργείο οικονομικών να προσπαθεί να το συγκρατήσει στο 9%, κάτι πάνω από 19 δισ. ευρώ μετά και το αναθεωρημένο ΑΕΠ των περίπου 218 δισ. ευρώ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι ισχυρές πιέσεις –φέτος- στο έλλειμμα οφείλονται κυρίως στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που προέρχεται από την εξόφληση του εφάπαξ λόγω των αθρόων. Στην αύξηση του ελλείμματος συντελεί και η βαθύτερη ύφεση – πιθανότατα στο 5,8% έναντι 5,5% προηγούμενου στόχου, ενώ του χρόνου αναμένεται να μειωθεί στο 2,8%. Ζοφερές είναι όμως οι προβλέψεις για την ανεργία που θα αυξάνεται διαρκώς, μήνα με το μήνα. Βασική υπόθεση είναι ότι, μετά την σφαγή των μισθών, θα υποχωρήσουν κατακόρυφα και οι τιμές, με τον πληθωρισμό να πέφτει στα επίπεδα του μισό τοις εκατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα προβλέπει πρόσθετα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ, και περικοπές πρωτογενών δαπανών (δηλαδή μισθών συντάξεων και επιδομάτων) κατά 5,5 δισ. ευρώ Η αρχική υπόθεση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να φτάσει σε 53,2 δισ. ευρώ έναντι 49,8 δισ. ευρώ φέτος. Το σύνολο των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού (στα οποία περιλαμβάνονται και μη φορολογικά έσοδα όπως εισπράξεις από την ΕΕ) αναμένεται να ανέλθει στα 56,3 δισ. ευρώ έναντι 54,3 δισ. ευρώ το 2011.

Στις καλένδες οι αποκρατικοποιήσεις

Στα χαρτιά έμειναν για άλλη μια χρονιά οι αποκρατικοποιήσεις, με την κυβέρνηση να μην μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα, στους στόχους που θέτει το Μεσοπρόθεσμο. Αντί για έσοδα 5,5 δισ. ευρώ «τουλάχιστον», όπως προέβλεπε για το 2011, το υπουργείο Οικονομικών έχει εισπράξει ως τώρα μόλις τα 392 εκατ. από το «πακέτο» του ΟΤΕ που είχε συμφωνηθεί το 2009. Όπως προκύπτει από τον υπό κατάρτιση νέο προϋπολογισμό που ετοιμάζουν στο Γενικό Λογιστήριο, μέχρι τέλος της χρονιάς (σε 50 μέρες) η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει τελικά 1,5 δισ. ευρώ (ούτε 30% του στόχου), «ποντάροντας» πολλά και πάλι στον ΟΠΑΠ και στα «φρουτάκια» (για έσοδα 860 δισ. ευρώ). Επίσης θα πρέπει να κλείσει άμεσα το deal με τους Γερμανούς για την επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του «Eλ. Βενιζέλος», ενώ αναζητεί και αγοραστές να αγοράσουν και 4 παλαιά αεροσκάφη της πρώην Ολυμπιακής στην τιμή των 8 εκατομμυρίων ευρώ έκαστον.