Τις αμερικανικές ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία μια επίθεση κατά του Ιράν θα εκφράσει σήμερα στον ισραηλινό ομόλογό του ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.

Η ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αυξηθεί από τη στιγμή που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει μια ατομική βόμβα και ενδέχεται να εξακολουθεί να διεξάγει μυστικές έρευνες με στόχο την κατασκευή της.

Ο Πανέτα, μιλώντας προς δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του στον Καναδά, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν το Ιράν εξακολουθεί να είναι η χρήση διπλωματικής πίεσης και κυρώσεων.

«Είναι προφανές ότι, αν προχωρήσουμε πέραν αυτών, δημουργούνται ανησυχίες για τις αθέλητες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν», δήλωσε ο Πανέτα.

Ο υπουργός επισήμανε μια αμερικανική ανάλυση σύμφωνα με την οποία ένα πλήγμα κατά του Ιράν θα καθυστερούσε το πυρηνικό πρόγραμμά του, για το οποίο το Ιράν υποστηρίζει πως είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, κατά ένα ή δύο χρόνια το πολύ και θα είχε επιπτώσεις για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

«Και πρέπει να σας πω, τρίτον, θα είχε οικονομικές συνέπειες όχι μόνο για τη δική μας οικονομία, αλλά για την παγκόσμια οικονομία. Έτσι όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να συνυπολογιστούν», τόνισε ο Πανέτα.

Ο Πανέτα πρόεκιται να συμμετάσχει σ’ ένα φόρουμ για την ασφάλεια στο Χάλιφαξ του Καναδά, όπου θα έχει επίσης σήμερα διμερείς συνομιλίες με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.