Διαβεβαιώσεις από τη νέα κυβέρνηση και ευρεία πολιτική υποστήριξη των μέτρων ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αποδεσμεύσει την έκτη δόση του δανείου στην Ελλάδα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξή Τύπου στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι θέλει διαβεβαιώσεις από την νέα κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» στην Ελλάδα και να «δεσμευθεί πλήρως» στην εφαρμογή των οικονομικών στόχων, που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ, προτού δοθεί η επόμενη δόση.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, επισημαίνοντας ότι το «ΔΝΤ ζητεί διαβεβαιώσεις από την νέα κυβέρνηση ενότητας της Ελλάδας ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προκατόχου της» και ότι «θα προχωρήσει στην άμεση επικύρωση και την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου».

Ο κ. Χόλεϊ επισήμανε ότι «μόλις επιβεβαιωθεί η πολιτική βούληση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, το ΔΝΤ, σε συνεννόηση με τους εταίρους, θα προχωρήσει στην εκταμίευση της 6ης δόσης».

Σε ερώτηση για το ζήτημα των υπογραφών και των γραπτών εγγυήσεων, ο κ. Χόλεϊ είπε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή θέση να υπάρξουν «εγγυήσεις» για την «ευρεία πολιτική στήριξη» στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι «δεν θα περιγράψουμε ακριβώς ποια μορφή θα έχουν αυτές οι εγγυήσεις».

Επίσης, τόνισε ότι εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα μεταβεί ξανά στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του ελέγχου, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να λάβει τη σχετική απόφαση.

Όσο αφορά το θέμα της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών (PSI) στο «κούρεμα» υπογράμμισε ότι «η διαδικασία προχωράει» με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και δεν θέλησε να πει αν υπάρχει και ποια είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.

Ο κ. Χόλεϊ υποστήριξε ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα ήταν «ένα βήμα για την επίτευξη μεγαλύτερης πολιτικής ασφάλειας και σταθερότητας», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δείχνει τώρα δεσμευμένη για την εφαρμογή της οικονομικής ανάπτυξης».

Τέλος, ανέφερε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έλαβε μια “τρίμηνη εντολή” για την υλοποίηση του προϋπολογισμού και την εφαρμογή του νέου προγράμματος βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ.