Μήνυμα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας μετέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια, καθώς έχει καλυφθεί το 90% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή κατά την παρουσίαση του βιβλίου «το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος απέδωσε την αποτυχία των Μνημονίων να βγάλουν τη χώρα από την κρίση στην «αδυναμία μας να αντιπαρατεθούμε στα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα, τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις και ευνόησαν τη διαιώνιση διαρθρωτικών αποκλίσεων, που περιόρισαν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η φορολογία, το ασφαλιστικό, η απελευθέρωση των αγορών, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και, τελικά, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ο ταχύς αναπροσανατολισμός της παραγωγής στις διεθνείς αγορές».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με μείωση των επιτοκίων παρά με αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Υπογράμμισε δε ότι σε κάθε περίπτωση αναγκαία κρίνεται η υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που αποφάσισε το Eurogroup.

Μιλώντας στη ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα τη φέρουν τα μνημόνια.

Σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι με την απόφαση του Eurogroup αλλά και την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ανοίγει ένας διάδρομος για να γίνει το χρέος ελκυστικό, ενώ διευκολύνεται η έξοδος της χώρας από την κρίση. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον μόνιμο μηχανισμό ελέγχου δαπανών που από φέτος θα εφαρμοστεί σε όλα τα υπουργεία. Στόχος είναι να περικοπούν οι όποιες σπατάλες γεγονός που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών θεσμών της χώρας.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Προειδοποίησε ότι αν η χώρα δεν βγει γρήγορα στις αγορές «είναι ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητά ένα τέταρτο μνημόνιο και οι δανειστές να μην το δίνουν».

Υποστήριξε ότι με την αδιέξοδη ασκούμενη κυβερνητική πολιτική η χώρας μας έχει μετατραπεί σε χώρα β κατηγορίας και εξέφρασε την άποψη ότι αν δεν αλλάξουμε πλεύση δεν θα έχουμε όφελος ακόμα και αν υπάρξει δραστική μείωση του χρέους.

Ζήτησε όπως και ο Γιάννης Στουρνάρας λιγότερους φόρους και δημόσιες δαπάνες και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ο Παν. Καζάκος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος είναι ένας εκ ων συγγραφέων του βιβλίου, επεσήμανε ότι το πρόβλημα του Ελληνικού Χρέους είναι κατά βάση πολιτικό. Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Εκτίμησε ότι διεξάγεται μια πολιτική διένεξη μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται.

Τέλος ο Παν. Λιαργκόβας συντονιστής του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή πρότεινε στην Συνταγματική αναθεώρηση να θεσμοθετηθεί ένα ανώτατο όριο για το δημόσιο χρέος.