Τις 460 μονάδες βάσεις άγγιξε σήμερα το ιταλικό σπρεντ σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ ενώ η Τράπεζα της Ιταλίας εκτιμά, αναφερόμενη στην επιβάρυνση των δανειακών υποχρεώσεων του ιταλικού δημοσίου, ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμη και άνοδο των επιτοκίων σε ποσοστό 8%,τουλάχιστον για μία διετία.

Παρατηρητές ανέμεναν παράλληλα τα αποτελέσματα της συνάντησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ η οποία ξεκίνησε στις 10:30 στις Κάνες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη στην Γαλλία με κάποιες μόνο ειλημμένες αποφάσεις που δεν ανταποκρίνονται όμως στο σύνολο των δεσμεύσεών του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σχολιαστές τονίζουν ότι «μετά την Ελλάδα, σήμερα κρίνεται η τύχη της Ιταλίας». Σύμφωνα με τον Τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε την πώληση μέρους των ακινήτων του δημοσίου- πρόκειται κυρίως για στρατιωτικά κτίρια- από την οποία σκοπεύει να εισπράξει 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην ερχόμενη τριετία. Παράλληλα, δίνεται «πράσινο φως» στην απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και στην κατάργηση της κατώτατης αμοιβής για σειρά επαγγελματιών. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεγάλων, δημοσίων έργων, προβλέπονται ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις, όπως και αύξηση του ανταγωνισμού στους τομείς των ασφαλειών, των τοπικών μεταφορών, της πώλησης καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, επιβεβαιώνεται η δυνατότητα μετατάξεών τους σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Ο Κάθε υπάλληλος θα έχει δυο χρόνια χρονικό περιθώριο για να αποφασίζει αν θέλει να δεχθεί τα καινούρια καθήκοντα και την αλλαγή εργασιακού αντικειμένου. Σε περίπτωση άρνησης θα χάνει την θέση του. Τα μέτρα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι δεν θίγουν όμως -προς το παρόν–τους κρίσιμους τομείς των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων, ως προς τις απολύσεις των ιδιωτικών υπαλλήλων που είχαν συζητηθεί με τους εταίρους.

Αναμένεται τώρα η αντίδραση των Μέρκελ – Σαρκοζί.